Hoi en welkom, ik mag deze nieuwe reeks ‘Stap eens in de voetsporen van…’ aftrappen. Ik, Anouck, neem jullie mee in een dag van mijn werkzaamheden als designer bij ITC Groep. Het eerst waar ik aan dacht: Waar moet ik beginnen? Nou… bij het begin van mijn dinsdagochtend. Dit is de dag waarop ik altijd naar kantoor ga.

 

Momenteel woon ik in Heemstede, een uurtje rijden van Woerden waar ons kantoor staat. Mijn ontbijt neem ik daarom mee de auto in. Voor de mensen die zich afvragen wat je in de auto goed kan eten? Mijn ontbijt bestaat uit een thermosbeker met thee en een beker met kwark en muesli.

Dit tripje maak ik twee keer per week. Zo werk ik dinsdag samen met de designafdeling en vrijdag is de dag waarop alle afdelingen op kantoor zijn. Gezellig dus! Zeker wanneer er samen aan een project gewerkt moet worden. De korte lijntjes verbeteren dan de communicatie.

Nadat ik mijn auto heb geparkeerd, loop ik het kantoor van ITC Groep binnen.

Rond 08.30 uur begint de design meeting met de andere design collega’s. Dan lopen we onze uitgewerkte projecten door en geven we elkaar tips op creativiteit, kleurgebruik en typografie. Je kan dan denken aan hoe we een belangrijke maatregel in een aanbesteding meer uit het plan laten springen of hoe een organogram is opgebouwd voor een bouwteam plan.

Na de design meeting ga ik beginnen met het opmaken van een bijlage. Het werken met de EMVI-consultants vind ik altijd leuk. Samen met hen denk over hoe je het project beter tot zijn recht kan laten komen door het design. Natuurlijk worden deze overleggen afgewisseld met een kop koffie en het kletsen over onze weekendplannen.

De design vraag van deze week ging over het maken van een fasering. De collega die het plan schrijft, had de ruwe schets van de klant doorgestuurd. Ik heb inmiddels een gave ontwikkeld. Door slechts 2 seconden te kijken naar een schets, weet ik al wat er moet gebeuren: Er moet een overzichtskaart komen met daarbij elke fase ook apart als afbeelding. In deze apart afbeeldingen zijn dan de rijroutes, bouwhekken en andere maatregelen weergegeven. Daar draai ik mijn hand niet voor om!

Hoe ga ik te werk? Ik begin altijd met maken van de onderlegger. Dit is de blanco kaart waarop de fasering komt te staan. Daarna ga ik na welke fase waar komt te staan. Wanneer dat staat, ga ik kijken naar kleuren van de vakken. Hierin wil ik een balans maken. Dit doe ik door niet te felle kleuren en niet te pastel te gebruiken. De kaart moet tenslotte goed leesbaar zijn.

Tussendoor pak ik cappuccino’s en water. Rond 12.00 uur gaan we gezamenlijk lunchen.

Als het weer het toe staat ga ik even een rondje wandelen.

Vervolgens duik ik weer achter mijn laptop. Bij het opmaken van het bijlage blad, kijk ik altijd naar hoe het blad gevuld wordt en op welke manier dit zo overzichtelijk mogelijk is. Tip van mij: met Indesign kan je hulplijnen en marges gebruiken voor het uitlijnen van de afbeeldingen.

Wanneer ik het gevoel heb dat alles staat, stuur ik het naar mijn collega. Als er dan nog opmerkingen of aanvullingen zijn, verwerk ik deze en kan het daarna naar de klant.

Time flies when you’re having fun. Ik verlies mezelf in de nauwkeurigheid en het nadenken over de kleuren en daar evenwicht te houden. In de afgelopen jaren ben ik getraind in faseringsbijlage en het is altijd anders.

Alle werkzaamheden die ik doe zijn anders en elke dag krijg ik weer een andere desing uitdaging. Ik houd er van die afwisseling. Dat maakt het werk bij ITC Groep zo leuk.

En wat we elke dinsdagochtend bespreken tijdens de designmeeting, houdt ons, het designteam, scherp en zorgt ervoor dat we nieuwe trucjes van elkaar leren. Ook daagt het ons uit om verder te denken in onze ontwerpbubbel. Daarbij organiseren we elk kwartaal een design sessie om onze creativiteit een boost te geven.

Het werken als designer bij ITC Groep is uitdagend, creatief en geeft voldoening.

We krijgen ook te horen hoe tevreden de klanten zijn en creëren we eigen naam voor onszelf.

Dat is het wel zo beetje. Hopelijk heb ik de spits goed afgebeten en weten jullie nu iets beter hoe mijn dag als designer bij ITC Groep eruitziet.