Blog:
Vijf tips voor omgevingsmanagement in een agrarisch gebied
Vijf tips voor omgevingsmanagement in een agrarisch gebied
Nederland wordt steeds voller; dat ziet iedereen. Wat we niet zien is het netwerk van kabels en leidingen onder de grond. Zo worden er bijvoorbeeld hoogspanningsverbindingen onder de grond aangelegd, welke soms dwars door de agrarische gronden gaan. Deze aanleg heeft een grote impact op de grondeigenaren. Een uitvoerder heeft het vaak druk genoeg met het aansturen van het projectteam en het behalen van de planning. Hierdoor bestaat het risico dat de communicatie met de grondeigenaren niet zorgvuldig gaat, met onnodige frustraties tot gevolg.
Veel aannemers zetten daarom een omgevingsmanager in die de verantwoordelijkheid voor de communicatie op zich neemt. In deze blog deel ik graag mijn tips met jullie over het omgevingsmanagement in agrarisch gebied!
1. Leef je in!
Als omgevingsmanager behartig je de belangen van alle stakeholders. Je moet daarom het beste voorhebben met de stakeholders en je inleven in hun situatie. Een agrariër leeft van landbouw of veeteelt. Wanneer een stuk grond tijdelijk niet gebruikt kan worden, heeft dit financiële gevolgen. Houd dit soort belangen in je achterhoofd voordat je in gesprek gaat. Als je hier begrip voor toont, verloopt de samenwerking soepeler.
2. Ga persoonlijk langs
Persoonlijke aandacht is altijd belangrijk. Je laat daarmee als omgevingsmanager (en organisatie zien) dat je het project serieus neemt. Neem daarom de tijd om bij elke grondeigenaar persoonlijk langs te gaan.
3. Neem de uitvoerder mee
Ik werkte als omgevingsmanager bij een project waarbij een nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbinding werd aangelegd in gemeente Hollands Kroon. De opdrachtgever had al veel vastgelegd tijdens het voortraject: zo was al bepaald waar het kabeltracé kwam te liggen en waren er al afspraken gemaakt over het gebruik en verwerken van de grond. Voor zowel opdrachtgever, aannemer als grondeigenaren is het belangrijk dat deze afspraken worden nagekomen. Het is daarom slim om de uitvoerder ook aan te laten sluiten bij de persoonlijke gesprekken. De uitvoerder weet precies wanneer hij welke werkzaamheden wil uitvoeren – en weet iedereen meteen waar hij of zij aan toe is.
4. Leg aanvullende afspraken goed vast
Tijdens de persoonlijke gesprekken worden vaak nog aanvullende afspraken gemaakt. Een voorbeeld: het gebruik en herstel van de dammen als toegang naar het perceel en de planning van de werkzaamheden. Werk de notulen die je gemaakt hebt tijdens het gesprek meteen uit en deel deze met de grondeigenaren. Zij kunnen op de notulen reageren, daarna weet je zeker dat iedereen het eens is over de gemaakte afspraken.
Voor een goede registratie van de afspraken gebruiken wij ons OM portaal. Dit is een digitaal systeem, waarin de ingevoerde informatie gekoppeld wordt aan de betreffende stakeholder of het betreffende perceel via een GIS-kaart. Zo ziet bijvoorbeeld de uitvoerder op welk perceel hij al aan het werk kan! Deze percelen markeren we groen in de kaart (zie onderstaande afbeelding). Ook de gemaakte afspraken zijn gekoppeld aan de percelen. Deze worden zichtbaar door op de iconen te klikken.
5. Wees flexibel
Tijdens de uitvoering van het project is de omgevingsmanager hét aanspreekpunt voor de grondeigenaren. Agrariërs hebben overdag genoeg te doen. Ze willen zich concentreren op hun eigen werk. Daarom is het belangrijk dat je flexibel bent en als het nodig is buiten reguliere werktijden langs komt of de telefoon opneemt.
Omgevingsmanagement bij ITC Groep
Als omgevingsmanager bij ITC Groep word je op verschillende soorten projecten ingezet. Zo werk je de ene keer bij een project in een agrarisch gebied en de andere keer in een woonwijk waar een aannemer een riool vervangt. We zitten regelmatig met ons omgevingsmanagementteam bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Zo leren wij van elkaar en weten wij waar onze collega’s goed in zijn. Hierdoor ondersteunen en adviseren wij aannemers het beste op het gebied van omgevingsmanagement!
Wilt u ook een van onze omgevingsmanagers inzetten op uw project? Neem dan contact op met Alexandra Braas! Tel: 06 – 47 95 27 50 | E-mail: alexandra@itc-groep.nl.
Meer interessante blogs
Design trends
Het vertalen van harde informatie tot begrijpbare infographics of bijlages kunnen onze designers van ITC Groep als geen ander. Ieder jaar kijken ze naar hun opdrachten en dagen ze zich uit om van hun plannen, bijlages en infograhics vernieuwende ontwerpen te maken....
Stap eens in de voetsporen van… Joosje
Joosje heeft de rol van EMVI-consultant gecombineerd met omgevingsmanagement. Graag neemt zij u mee in een van haar werkweken. Maandag: Thuiswerken als Start van de Week Maandagochtend begin ik mijn werkweek vanuit huis. Dit is mijn favoriete manier om de week te...
Stap eens in de voetsporen van… Sonja
Hoi, ik ben Sonja. Grafisch vormgeven zit in mijn bloed. Ik werk dan ook bij de design afdeling van ITC Groep. In deze blog geef ik jullie graag een inkijkje in mijn (creatieve) werkzaamheden. Creativiteit zit altijd al in mij. Van jongs af aan was ik al veel...