Blog:

Vijf tips voor functionele visualisaties in jouw EMVI-plan

Vijf tips voor functionele visualisaties voor jouw EMVI-plan:

Complexe processen, uitvoeringstechnische aanpakken en specialistische werkwijzen laten zich lastig in woorden uitdrukken. Gelukkig zien we steeds meer visualisaties terugkomen in EMVI-plannen, ter verduidelijking van de tekst. Een goede ontwikkeling, als je het ons vraagt. Vijf tips om jouw visualisaties nog meer kracht bij te zetten:

  • Visualisatie is complementair aan tekst: Een visualisatie ondersteunt de tekst en andersom. Het moet elkaar naadloos aanvullen, zonder dat er verwarring ontstaat over de relatie tussen beiden. Voorkom dus dat de visualisatie een eigen verhaal vertelt en laat de inhoud van de visualisatie overeenkomen met de tekst. En oh ja, blijf dit ook controleren tijdens het hele EMVI-traject; de inhoud van de tekst wil namelijk nog weleens wijzigen.
  • Less is more: Ik begrijp dat het verleidelijk is om zoveel mogelijk informatie in de visualisatie te proppen, want ja je hebt er nou eenmaal over nagedacht en dat wil je laten zien. Maar daar overrompel je de lezer mee. Denk na over wat je met de visualisatie wilt vertellen en maak dat ‘the hero of the dish’. Zorg dat het volledig is, trek er geen onnodige randzaken bij.
  • Onderscheidend kleurgebruik: Denk na over wat de aandacht moet trekken in je visualisatie. Licht dit onderdeel eruit en hou de rest rustig. Hou bijvoorbeeld de achtergrond van een kaart in grijstinten en licht je transportroute eruit met een felle kleur. Zo trek je de aandacht van de lezer naar dat onderdeel waar het echt om draait. De wijze waarop je kleuren onderscheidend maakt is op zichzelf al een blog waard.
  • Gebruik iconen waar kan en teksten waar nodig: Een knappe kerel, die zonder iconen of teksten de volledige boodschap van de visualisatie begrijpt. Dit is gewoon lastig, zeker bij gecompliceerde visualisaties. Icoontjes zijn een goed middel om veelvoorkomende en herkenbare elementen (zoals een fietsroute) simplistisch aan te geven. Daar waar icoontjes onvoldoende herkenning oproepen bij de lezer kan het beter zijn om een korte tekst te plaatsen. Dan is het voor in één oogopslag duidelijk waar de visualisatie over gaat. Vergeet overigens niet om een legenda op te nemen!
  • Voeg schaduw toe: Wil je dingen extra uitlichten of net wat meer diepgang aan de visualisatie geven? Schaduw is hier het perfecte middel voor. Gebruik dit bijvoorbeeld om tekstballonnetjes of icoontjes net wat boven de afbeelding te laten zweven. Je zult merken dat de tekst en icoontjes dan nog meer tot hun recht komen. Doordat ze erboven zweven, zitten ze namelijk niet in hetzelfde vlak als de afbeelding en worden ze geïnterpreteerd als losse elementen. Dit creëert rust en beperkt de verstoring die de tekst heeft op de afbeelding.

Met deze 5 tips zijn jouw EMVI-plannen voorzien van duidelijke visualisaties, waar een lezer iets mee kan. Laat de visualisatie overigens ook eens aan een collega zien. Hiermee controleer je of de visualisatie inderdaad zo duidelijk is als jij denkt. En wellicht krijg je nog nieuwe inzichten, waarmee je de boodschap nog beter overbrengt.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Zie onze DTP-design diensten of neem direct contact op met Bouke Bosch (06 – 42 19 73 31)

Meer interessante blogs

3 tips om je project te verifiëren en valideren

3 tips om je project te verifiëren en valideren

Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....

De Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder

Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...