Blog:

Alexandra Braas – Van EMVI-consultant naar afdelingshoofd Omgevingsmanagement en MT-Lid

Alexandra Braas werkt al meer dan zeven jaar bij ITC Groep. Ze begon als EMVI-consultant, heeft al snel de afdeling omgevingsmanagement opgericht en zit nu in het management. Een mooi moment om samen met Alexandra terug te blikken op de afgelopen jaren bij ITC Groep.

Je werkt al een hele tijd bij ITC Groep. Hoe ben je hier ooit begonnen?

Ik kende Ron, de directeur van ITC Groep van mijn studie Bouwkunde. Tijdens mijn afstuderen kwam ik hem tegen op een borrel. Hij was toen net voor zichzelf begonnen en vroeg of ik bij hem wilde komen werken. Nadat ik was afgestudeerd ben ik met hem in gesprek gegaan. Zo werd ik de eerste werknemer van Advidus, de voorganger van ITC Groep.

Ik ben begonnen als EMVI-consultant en maakte daarnaast afbeeldingen voor in de EMVI-plannen. Toen ik startte met werken hadden wij nog geen vormgevers in dienst en deden wij de opmaak van de plannen zelf. Dankzij mijn studie Bouwkunde had ik ervaring met Indesign, Illustrator en Photoshop en dit kwam goed van pas.

Toen heb je de overstap gemaakt naar omgevingsmanagement. Hoe is dat gegaan?

Na enkele maanden gewerkt te hebben als EMVI-consultant deed de kans zich voor om als Omgevingsmanager aan de slag te gaan op een project.  Gelukkig, want ik kwam er snel achter dat bij het omgevingsmanagement veel meer mijn passie én talent liggen. Sindsdien ben ik mij hier volledig op gaan focussen.

Inmiddels ben ik niet meer de enige Omgevingsmanager bij ITC Groep. De afdeling is uitgegroeid tot acht omgevingsmanagers met meerdere vaste klanten. Klanten aan de opdrachtnemers en opdrachtgevers kant van de projecten.

Wat is het leukste project dat je in de afgelopen jaren hebt gedaan?

Lastige keuze! Veel projecten zijn leuk, vooral als ik mezelf op het project kan ontwikkelen of mijn creativiteit kwijt kan in bijvoorbeeld de communicatiestukken naar de stakeholders in het projectgebied. Als ik dan toch één project moet uitkiezen is voor mij Reconstructie De Kanis voor aannemer Bunnik Groep een bijzonder project is geweest. Op dit project heb ik veel geleerd, over vergunningsmanagement en UAV-gc contracten. Ook kon ik een aantal ‘tools’ van strategisch omgevingsmanagement toepassen. Op dit project draaide ik al mee vanaf de tenderfase in 2017. De uitvoering van dit project duurde 3,5 jaar en hebben we begin 2022 opgeleverd.

Je zit sinds kort in het management van ITC Groep. Wat maakt dit voor jou een mooie rol?

Voor mij was het heel belangrijk dat onze afdeling vertegenwoordigd werd in het managementteam (MT). Onze afdeling bestaat uit acht omgevingsmanager en twee collega’s van projectrealisatie. Dit is een groot deel van het personeelsbestand. Daarom was het goed dat ook onze afdeling in het MT vertegenwoordigd zou worden. Gelukkig is dat nu het geval.

Nu kan ik de afdeling vertegenwoordigen en bepaalde besluiten die gemaakt worden, terugkoppelen aan de afdeling. Ook kunnen we in het MT nu beter sparren over de groeiambities van de omgevingsmanagementafdeling en kan ik voor onze afdeling aangeven wat wij op het vlak van bijvoorbeeld Recruitment en Marketing nodig hebben om deze groei te maken.

Wat zijn jouw ambities met de afdeling?

Mijn ambities met de afdeling, liggen allereerst bij de medewerkers; zorgen dat zij leuke opdrachten hebben en zichzelf hierop kunnen ontwikkelen. Daarnaast vind ik het supertof dat ITC Groep steeds meer naamsbekendheid krijgt voor Omgevingsmanagers op infra projecten. Stiekem lijkt mij het ook heel leuk als wij als afdeling nog meer groeien en ooit groter worden dan de tenderafdeling.

Meer interessante blogs

3 tips om je project te verifiëren en valideren

3 tips om je project te verifiëren en valideren

Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....

De Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder

Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...

Wil jij meer informatie?