Blog:

Transparant werken met het OM-portaal

Transparant werken met het OM-Portaal

Sietse is omgevingsmanager voor aannemer Jos Scholman op het project Kort Haarlem in de gemeente Gouda. Om het omgevingsmanagement inzichtelijk te maken voor de opdrachtgever werkt hij met het OM-portaal.

Wat is het OM-portaal?

Het OM-portaal is een online tool waarmee meldingen makkelijk real-time inzichtelijk zijn voor de omgevingsmanager, opdrachtgever en overige collega’s (o.a. uitvoerder of projectleider). Je kunt inloggegevens aanmaken, om meerdere mensen toegang te geven tot het meldingenoverzicht.

Hoe werkt het?

Met het projectteam spreek je af wie meldingen binnenkrijgt en deze in het OM-portaal plaatst. Dit kun je alleen de omgevingsmanager laten doen, of ook de uitvoerder en toezichthouder van de gemeente. In een interactieve kaart wordt per locatie de melding weergegeven en doormiddel van kleuren, kun je zien wat de status is van de melding. De omgevingsmanager schrijft op wat de melding is, welke actie ondernomen is en welke actie(s) nog open staat. Overige projectteamleden houden zo gemakkelijk een oogje in het zeil en zien wat de status is van verschillende meldingen.

Waarom gebruiken jullie het OM-portaal?

In het OM-portaal worden meldingen overzichtelijk weergegeven. Zo is het gelijk duidelijk als er in een straat meer meldingen voorkomen dan in een andere. Dit maakt het makkelijker om de meldingen te analyseren en je omgevingsmanagement of uitvoering van werkzaamheden hierop aan te passen. Zo hebben we in de wijk Kort Haarlem meerdere meldingen ontvangen van geluidsoverlast in de avonduren, nadat de aannemer al naar huis was. Omdat de meldingen door bewoners in de buurt van de bouwkeet woonden, konden we het probleem snel oplossen door de aggregaat bij de bouwkeet te testen. Hieruit bleek dat de software van het aggregaat niet goed werkte en dit probleem hebben we vervolgens opgelost.

Daarnaast is het voor een opdrachtgever en projectleider altijd duidelijk welke meldingen afgerond zijn en welke nog open staan. Je kunt makkelijk controleren wie nog een actie moet ondernemen om een melding op te lossen. Als een klacht binnenkomt bij de gemeente, zien zij snel hoe de melding bij ons is binnengekomen en hoe wij deze hebben opgepakt.

Heeft het OM-portaal een positieve invloed op de samenwerking tussen opdrachtnemer en opdrachtgever?

Door transparant te werken en je opdrachtgever mee te nemen in de communicatie naar de buurt, schep je vertrouwen. De opdrachtgever kan altijd real-time meekijken, waardoor ze een goed beeld hebben van het omgevingsmanagement. De opdrachtgever ziet dat we proactief meldingen oplossen, en dat draagt bij aan een goede samenwerking!

Meer interessante blogs

Joleen terug van weggeweest

Joleen terug van weggeweest

Blog: Joleen terug van weggeweest Na jaren de omgeving gemanaged  te hebben in Nederland, ging Joleen het afgelopen halfjaar haar dromen achterna en vertrok naar Spanje. Wij denken bij ITC Groep graag mee bij het verwezenlijken van dit soort plannen. In deze blog lees...

Stikstofuitstoot verminderen in de bouwfase

Stikstofuitstoot verminderen in de bouwfase

Blog: De huidige onzekerheid over de stikstofwetgeving zorgt voor veel onduidelijkheden over de rol van stikstof in toekomstige bouwprojecten en aanbestedingen. Los van de onzekerheid, wat kan je nou als aannemer doen om jouw stikstofuitstoot in de bouwfase te...

3 schrijftips om een bouwteamtender te winnen

3 schrijftips om een bouwteamtender te winnen

Blog: 3 schrijftips om een bouwteamtender te winnen   In het vorige deel heb ik je verteld hoe je het fundament bouwt voor je bouwteamplan. In dit deel geef ik je drie schrijftips die je helpen bij het schrijven van een bouwteamtender: 1. Wat is het probleem? De...

Wil jij meer informatie?