Blog:

Tip nr. 6: Durf harde beloften te maken.

Tip nr. 6: Durf harde beloften te maken.

Onder je beloften uitkomen
Inschrijvers hebben nog weleens de neiging om heel veel te beloven, met in hun achterhoofd de wetenschap dat ze dit na gunning toch niet gaan waarmaken. Bij het formuleren van je maatregelen kan je dan niet te veel beloven; deze zijn immers onderdeel van het contract. De standaard oplossing is dan vaak vaag geformuleerde maatregelen. Het resultaat is dan een slappe hap aan tekst, zoals hieronder.

 “Wanneer door slecht weer de planning verandert, wordt een nieuwe planning met Staatsbosbeheer besproken. Waar mogelijk wordt extra (gekwalificeerd) personeel aangetrokken om de opdracht binnen de tijd die er voor staat uit te voeren. Dit mag echter nooit ten koste gaan van de kwaliteit van het onderzoek.”

 Vage beloften
Wellicht dat je in 2013 nog een EMVI-plan kon winnen met vage beloften; in 2016 gaat dat niet meer lukken. Beoordelaars snappen nu ook waarom sommige maatregelen vaag omschreven staan. Ze weten dat inschrijvers soms onder hun aanbiedingen willen uitkomen en hier in het EMVI-plan al rekening mee houden. Als je dit weet, dan kun je daarop inspelen en juist wél harde beloften maken. Dan win je aanzienlijk aan vertrouwen en schrijf je wellicht het beste EMVI-plan.

 Twijfelwoorden
De meest gemaakt fout – die overigens simpel op te lossen is – is het gebruik van woorden die twijfel zaaien. Deze woorden mag je nooit in een EMVI-plan gebruiken:

  • Direct: het lijkt heel SMART, maar is het niet. Wanneer is direct?
  • Zo vroeg mogelijk: klinkt sympathiek, maar is niet SMART.
  • Kunnen: je geeft aan dat het kan, maar het kan dus ook niet. Dit zorgt voor twijfel.

Zorg dat je alle woorden die twijfel zaaien uit je plan verwijdert, zodat je aan vertrouwen wint.

 Juristenbril
Laat eens iemand met juridische kennis deze tip over harde beloften lezen en vraag hem dan om jouw EMVI-plan te reviewen. Geef hem de opdracht mee om alle woorden en zinnen aan te vinken waar twijfel over kan ontstaan. Deze gedeelten moet je uiteraard aanpassen.

Oh ja, je moet je hard gemaakte beloften na gunning natuurlijk wel uitvoeren. Want onder deze beloften uitkomen is juridisch erg lastig. 🙂

Zelf geen juristenbril in huis?
Uiteraard kijken wij ook graag naar je stuk en reviewen we onder andere of je plan geen ruimte laat voor verschillende interpretaties. Wij hebben sinds 2013 zo’n 300 reviews voor klanten gedaan.

Neem contact met ons op voor een review.

Meer interessante blogs

De eerste 6 maanden van Astrid

Blog: De eerste 6 maanden van Astrid Het is alweer een half jaar geleden dat Astrid begon bij ITC Groep. Samen met haar blikken we terug op de afgelopen periode.  Hoe is het met je? Ja druk! Maar nog steeds heel erg geboeid door alle projecten en door alle kennis die...

De week van Mathieu

Blog: De week van Mathieu Elke maand blikt een van onze collega’s terug op een werkweek in zijn of haar leven. Deze keer is onze consultant Mathieu van Beek aan de beurt! Maandag Maandag! Na een heerlijk weekend starten we de week weer actief. Vandaag werk ik op...

Drie tips voor een succesvol interview

Blog: Drie tips voor een succesvol interview Het afnemen van een interview bij een EMVI-aanbesteding is steeds gebruikelijker. De aanbestedende dienst interviewt de beoogde sleutelfunctionarissen om bepalen of zij het project doorgronden en tot een succesvol eind...

Wil jij meer informatie?