Blog:
Tip nr. 5: Maak iedere maatregel SMART.
Tip nr. 5: Maak iedere maatregel SMART.
Vertrouwen geven
“Je plan is niet SMART genoeg.” Wie heeft dit niet eens te horen gekregen van collega’s of beoordelaars? Door het verzinnen van winnende strategieën en onderscheidende oplossingen, raken de finesses ondergesneeuwd en geeft je plan te weinig vertrouwen door niet SMART- omschreven maatregelen. De oplossing is echter simpel.
Overtuigen
Een EMVI-plan moet overtuigen en dus vertrouwen uitstralen. Dit betekent dat we harde beloften moeten durven maken. Nog te vaak zie ik goed bedoelde maatregelen met onvoldoende overtuigingskracht. Zo kom ik regelmatig het woord ‘direct’ tegen in een EMVI- plan. Bijvoorbeeld: “Direct na gunning zetten we een omgevingsmanager in.” Dit klinkt als een sympathieke maatregel en lijkt heel SMART, maar wanneer is ‘direct’? Is dit binnen vijf minuten na gunning of binnen vijf dagen? Bij klachten van de opdrachtgever kan de aannemer hier nog onderuit komen door te zeggen dat hij vijf weken bedoelde. Dat is toch ook vrij snel, nietwaar? Het punt wat ik hier wil maken, is dat veel maatregelen op deze manier voer zijn voor juristen. Ze maken er gehakt van, want je belooft eigenlijk niks.
SMART
SMART schrijven dus? Ja en nee. Het belangrijkste zijn de tweede en laatste letter: een maatregel moet meetbaar en tijdsgebonden zijn. Als je een maatregel meetbaar maakt en er een deadline aan koppelt, dan leg je jezelf juridisch vast. Dit is wat beoordelaars willen. Laat zien dat je niet onder je maatregelen wilt uitkomen en dat je staat voor een goede en tijdige uitvoer van je maatregelen.
VOORBEELD:
De onderstaande maatregel, vond ik in een EMVI- plan.
“Wij zijn overtuigd van de waarde van de LEAN- methodiek om een integraal en gecompliceerd project als Nesselanden uit te voeren. Om de verschillende werkzaamheden goed af te stemmen en integraal samen te werken, houden we na gunning LEAN-sessies.”
Als je deze maatregel SMART zou omschrijven, dan kan het op de volgende manier:
“Wij zijn overtuigd van de waarde van de LEAN- methodiek om een integraal en gecompliceerd project als Nesselanden uit te voeren. Om de verschillende werkzaamheden goed af te stemmen houden we binnen drie weken na gunning een LEAN-sessie. Deze herhalen ee iedere drie maanden. Vanuit ons bedrijf is minimaal onze projectleider, werkvoorbereider en technisch manager aanwezig. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze belangrijkste onderaannemers X en Y ook bij de sessies aanwezig zijn.”
Bij de laatste maatregel leg je dus vast wanneer je het doet, wie het doet en hoe vaak je het doet. Het is lastig om onder deze maatregel uit te komen. En dat is goed, want dat geeft vertrouwen.
Zeker weten dat je plan SMART is?
Om er zeker van te zijn dat je plan SMART is, helpt ITC Groep je graag met een review. We geven aan welke maatregelen niet SMART zijn en geven opties tot verbetering.
Interesse? Mail dan naar info@itc-groep.nl of bel ons op 085 – 021 2994.
Meer interessante blogs
De Safety Culture Ladder
Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...
Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?
Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...
10 jaar EMVI – “Het systeem is goed, het moet beter gebruikt worden.”
Blog:10 jaar EMVI - “Het systeem is goed, het moet beter gebruikt worden.“ Nu het tien jaar geleden is dat EMVI (economisch meest voordelige inschrijving) als een gunningscriterium werd ingevoerd, is het tijd om hierop te reflecteren. Wat heeft het opgeleverd? Wat kan...