Blog:
Tip nr. 4: Benoem het effect.
Tip nr. 4: Benoem het effect.
Een maatregel moet overtuigen
Als je dit niet beschrijft, dan is er een kans dat de lezer niet snapt waarom jij die maatregel inzet. Je verliest overtuigingskracht.
Voorbeeld zonder benoemen effect
Een maatregel die je vaak ziet is de volgende: “We zetten een omgevingsmanager in.” Als de lezer niet goed weet wat een omgevingsmanager inhoudt, dan heeft hij hier weinig beeld bij en kan hij er als beoordelaar geen punten voor toekennen.
Voorbeeld met benoemen effect
Als je het effect benoemt, dan is de volgende maatregel mogelijk: “We zetten een omgevingsmanager in. Onze belanghebbenden worden door hem up-to-date gehouden over de bouwwerkzaamheden.”
Door het toevoegen van de laatste zin, laat je zien wat de maatregel voor effect heeft. Onbewust stuur je de beoordelaar ineen richting en laat je hem de conclusie trekken dat je hem op dit vlak ontzorgt.
Koppelen effect aan strategie
Je bereikt het meeste als je het effect van iedere maatregel afstemt op je strategie. Stel je voor dat je bij de analyse van je tender de conclusie hebt getrokken dat jullie strategie gefocust moet zijn op het ontzorgen van de opdrachtgever, dan sluit het beschreven effect uit het voorbeeld hier goed bij aan.
Als je strategie zich focust op snel opleveren, dan sluit het benoemen van dit effect minder aan. Ga dan op zoek naar een effect van de maatregel wat ook in je strategie past. Een beter effect zou dan zijn: “Wij zetten een omgevingsmanager in. Hij zorgt er o.a. voor dat de vergunningen op tijd worden aangevraagd door het houden van vooroverleg en het wekelijks bijhouden van het vergunningenregister.”
Met dit effect speel je in op de onzekerheid van de opdrachtgever: halen ze de deadline wel? Je laat in deze maatregel zien dat je zijn zorg begrijpt en geeft gelijk een oplossing.
Meer interessante blogs
3 tips om je project te verifiëren en valideren
Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....
De Safety Culture Ladder
Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...
Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?
Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...