Blog:

Een tevreden omgeving met onze omgevingsapplicatie.

Een tevreden omgeving met onze omgevingsapp

Altijd op de hoogte met de omgevingsapp
ITC Groep ontwikkelt smartphoneapplicaties, waarmee omgevingsmanagement nog makkelijker wordt. Als planschrijver schrijf ik hier regelmatig wat over in mijn plannen. Ik weet dat het een handige tool is om bewoners en andere stakeholders snel op de hoogte te brengen van de werkzaamheden of van onverwachte gebeurtenissen tijdens de uitvoering. Ook weet ik dat het een laagdrempelige manier is om hen bij het werk te betrekken en draagvlak te creëren voor het project. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Ik vraag het aan één van onze Omgevingsmanagers, Alexandra Braas.

Project-specifieke smartphoneapplicatie
Alexandra Braas heeft als omgevingsmanager de app al op verschillende projecten toegepast (onder andere Herinrichting Hoofdstraat Driebergen en Eilandenplan Zaanstad). Voor elk project maakt ze een aparte smartphoneapplicatie. Per project vraagt ze zich af: wat is de informatiebehoefte van de stakeholders in het projectgebied; hoe willen ze hierover geïnformeerd worden; en wat is relevant voor hen om te weten. Hierop past ze de verschillende functies van de app aan. Zo werkt ze momenteel aan een tweetalige app, omdat er veel mensen in die wijk wonen die de Nederlandse taal niet (goed) kennen.

Pushberichten
De app is handig voor de omgeving én de omgevingsmanager. Alexandra vertelt: “Ik stuur regelmatig pushberichten. Dit zijn berichten over geplande werkzaamheden en omleidingen, maar ook berichten over
onverwachte gebeurtenissen, zoals een gesprongen gasleiding.” Het grootste voordeel hiervan is volgens Alexandra dat je een grote groep mensen bereikt die in één keer weten waar ze aan toe zijn. “In Driebergen was de app meer dan 1000 keer gedownload. Als je die allemaal moet bereiken met een brief, dan ben je wel even bezig.”

Goodwill
Alexandra zet de app niet alleen in voor negatieve berichten. “Ik upload foto’s om te laten zien hoe het er bij zo’n project aan toe gaat. Ook plaats ik positieve berichten, bijvoorbeeld over extra parkeerplaatsen die we hebben aangelegd. Juist door ook dit soort dingen te delen, creëer je goodwill bij de bewoners.” Daarnaast draagt het bij aan een positief imago voor het project. “Toen ik in Driebergen meldde dat we een week eerder dan aangekondigd zouden opleveren, werd ik benaderd door een lokale krant. Die heeft er een artikel over geschreven.”

Succesvol omgevingsmanagement
Dat de apps bijdragen aan effectief omgevingsmanagement, blijkt uit steeds groeiende vraag vanuit de klant. Alexandra heeft net een nieuwe app online gezet en is er nog vier aan het ontwikkelen. Ben je na al deze informatie benieuwd hoe zo’n app er in het echt uitziet? De app “Het Kalf” (voor het project Eilandenplan Zaanstad) is via de Play Store en de Appstore te downloaden.

Wil je zelf de omgevingsapp toepassen in jouw project? Neem dan contact met ons op. 

Meer interessante blogs

Stap eens in de voetsporen van… Anouck

Stap eens in de voetsporen van… Anouck

Hoi en welkom, ik mag deze nieuwe reeks ‘Stap eens in de voetsporen van…’ aftrappen. Ik, Anouck, neem jullie mee in een dag van mijn werkzaamheden als designer bij ITC Groep. Het eerst waar ik aan dacht: Waar moet ik beginnen? Nou… bij het begin van mijn...

Durft u de participatieladder te beklimmen?

Durft u de participatieladder te beklimmen?

De nieuwe Omgevingswet legt vast dat overheidsinstellingen gebruik moeten maken van participatie. Zo moeten zij aangeven wie zij betrokken hebben bij het ontwerpproces, wat de uitkomst hiervan was en hoe zij invulling geven aan het participatiebeleid. Door bewoners en...