Blog:

Schrijvers in nood – tip 3

Schrijvers in nood – tip 3

Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle kanten ideeën en ik zie door de bomen het bos niet meer…” Wij delen deze week drie tips om in lastige situaties je momentum te behouden:

3. Heel. Veel. Reviewcommentaar. Altijd lastig, om veel commentaar te krijgen als je zelf blij bent met wat er ligt en eigenlijk dacht dat je al praktisch klaar was. Zeker met meerdere reviewers kan de feedback overweldigend zijn. Wij hebben bij ITC Groep al eerder geschreven over hoe je een interne review beheersbaar houdt (die vind je hier). Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wanneer je je toch overweldigd voelt door de grote hoeveelheid feedback en niet weet waar je moet beginnen, volg dan de volgende stappen.
Onze drie stappen zijn: ruis wegwerken, prioriteren en bespreken
1. Werk eerst de ruis weg: dit zijn kleine commentaren die binnen 10 seconden opgelost zijn. Zorg dat deze stap je niet meer dan 1 uur kost. Daarna start je (de volgende dag fris) met een opgeschoond en overzichtelijk bestand.
2. Prioriteer: Prioriteer ten eerste in de moeilijkheidsgraad van de feedback. Besteed je energie aan de grootste problemen en verbeteringen, zoals aanpassingen in de structuur. Meestal pak je hierbij ook een heleboel kleiner commentaar mee. Prioriteer ten tweede in tegenstrijdige opmerkingen van verschillende reviewers – wie is de expert of zit het beste in het project en wie heeft dus de doorslaggevende stem? Maak hier duidelijke afspraken over met de reviewers en houdt deze rangorde aan in het verwerken van hun reviews.
3. Bespreek de feedback even kort met de reviewer: Blijf je na stappen 1 en 2 toch nog met een aantal problematische commentaren zitten…? Pak dan simpelweg de telefoon op of loop even bij de reviewer langs. Soms is schriftelijk commentaar lastig te interpreteren of heeft de reviewer al een goed idee voor een verbetering. Probeer het wiel daarom niet zelf uit te vinden. Even sparren helpt je uit de waas van al het commentaar te komen en de echte kern van het probleem te vinden.

Vind je dit een nuttige tip? (hier vind je onze eerste en tweede tip)  Wil je meer tips en tricks om betere EMVI-plannen te schrijven?

Volg dan snel een van onze online EMVI-trainingen, bijvoorbeeld “Winst boeken met teksten”. Hier leren wij je alles over het kiezen van de juiste structuur, SMART-teksten schrijven en het op papier krijgen van jouw onderscheidend vermogen.

Meer interessante blogs

Eerste jaar Rens

Eerste jaar Rens

Blog:Eerste jaar Rens Hoe is jouw eerste periode bij ITC bevallen? Erg goed, het eerste (bijna) jaar is werkelijk voorbijgevlogen. Al vanaf het begin heb ik zelfstandig als omgevingsmanager op een aantal projecten meegedraaid en werd ik in het diepe gegooid. Toch kon...

Joleen terug van weggeweest

Joleen terug van weggeweest

Blog: Joleen terug van weggeweest Na jaren de omgeving gemanaged  te hebben in Nederland, ging Joleen het afgelopen halfjaar haar dromen achterna en vertrok naar Spanje. Wij denken bij ITC Groep graag mee bij het verwezenlijken van dit soort plannen. In deze blog lees...