Blog:

Schrijvers in nood – tip 1

Schrijvers in nood – tip 1

Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle kanten ideeën en ik zie door de bomen het bos niet meer…” Wij delen deze week drie tips om in lastige situaties je momentum te behouden.

1. Je bent het overzicht kwijt. Wanneer je al langere tijd aan een plan schrijft, bestaat het risico dat je vastloopt in je eigen tekst. De structuur klopt niet meer, de letters dansen voor je ogen en misschien weet je niet eens meer wat je eigenlijk wilt vertellen.
Onze tip: Pen en papier. Print op zo’n moment de tekst uit en ga weg van het beeldscherm. Ga er met een pen doorheen en geef jezelf een ouderwetse review op papier. Schrijf bij iedere paragraaf in een paar kernwoorden waar dat stuk over zou moeten gaan. Streep vervolgens door wat niet relevant is, schrijf comments of teken pijlen waar tekst niet op de juiste plek staat, en zet uitroeptekens bij stukken die juist wel sterk zijn. Teken daarna met deze informatie eens opnieuw de structuur uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een blokkenschema waarin je de eerder opgeschreven kernwoorden de juiste plek geeft. Zo heb je binnen de kortste keren weer een frisse blik op de tekst en hernieuwde energie om verder te schrijven. Pen en papier geeft vrijheid en bovenal de kans om op een andere manier naar je eigen tekst te kijken.

Vind je dit een nuttige tip? Wil je meer tips en tricks om betere EMVI-plannen te schrijven?

Volg dan snel een van onze online EMVI-trainingen, bijvoorbeeld “Winst boeken met teksten”. Hier leren wij je alles over het kiezen van de juiste structuur, SMART-teksten schrijven en het op papier krijgen van jouw onderscheidend vermogen.

Meer interessante blogs

Durft u de participatieladder te beklimmen?

Durft u de participatieladder te beklimmen?

De nieuwe Omgevingswet legt vast dat overheidsinstellingen gebruik moeten maken van participatie. Zo moeten zij aangeven wie zij betrokken hebben bij het ontwerpproces, wat de uitkomst hiervan was en hoe zij invulling geven aan het participatiebeleid. Door bewoners en...