Blog:

De letters van SMART die vaak onderbelicht blijven en waarom ze tóch belangrijk zijn.

De letters van SMART die vaak onderbelicht blijven en waarom ze tóch belangrijk zijn.

Voor veel mensen betekent SMART schrijven dat je een tijd of frequentie aan je EMVI-maatregelen koppelt. Daarmee tackle je echter alleen de T van SMART: Tijdsgebonden. Hieronder leg ik uit hoe je de andere letters van SMART ook toepast en waarom dit leidt tot betere scores voor je EMVI-plan.

  • Specifiek: Een specifiek EMVI-plan herken je aan het gebruik van details en aan véél diepgang. Details zijn bijvoorbeeld; afmetingen, namen, quotes, aantallen en locaties. Diepgang creëer je door onderzoek te doen, te onderbouwen waarom je iets doet en door oorzaak/gevolg te benoemen. Een specifiek EMVI-plan geeft de opdrachtgever het gevoel dat je betrokken bent bij zijn project en dat hij met jou kan ‘levelen’.
  • Meetbaar: Schrijf bij iedere maatregel hoe de opdrachtgever kan controleren (meten) of jij de maatregel daadwerkelijk hebt uitgevoerd. Nog beter: schrijf op hoe en wanneer jij dat zelf aantoont. Je kunt tegenwoordig vaak één meetsysteem hanteren voor meerdere maatregelen; digitaal is veel mogelijk. Als je jouw maatregelen Meetbaar maakt gelooft de opdrachtgever eerder dat jij gaat doen wat je belooft. Hij kan het immers controleren.
  • Aanspreekbaar: Er bestaan meerdere varianten voor de A van SMART. Hier hebben we het over Aanspreekbaarheid, ofwel: wie spreek je aan als de belofte niet is nagekomen? Wie is er verantwoordelijk? Wie doet het? Wie is die “we”, die we zo vaak terugzien in EMVI-plannen? Hoe duidelijker je hierover bent, hoe beter. Opdrachtgevers waarderen een heldere verdeling van taken en verantwoordelijkheden.
  • Realistisch: Er zijn verschillende manieren om aan een opdrachtgever te laten zien dat wat jij belooft realistisch is. Dat kun je doen door referentieprojecten te presenteren, waarbij je de betreffende maatregel succesvol hebt toegepast. Maar je kunt het ook gewoon laten zien; gebruik plaatjes! Combineer deze twee manieren en de opdrachtgever is overtuigd.
  • Tijdsgebonden: Geef aan wanneer je iets doet, maar zeg alsjeblieft niet: “zo vaak mogelijk”, “direct” of “regelmatig”. Beter is: “Minimaal zoveel keer per week”, “binnen 5 minuten” of “iedere vrijdagochtend”. Zo weet de opdrachtgever precies waar hij aan toe is. Misschien past hij zijn agenda er zelfs op aan ?

Vragen over deze blog? Neem contact op (martijn@itc-groep.nl)
Ons Q-team reviewt jouw EMVI-plan graag op SMART-heid.

Meer interessante blogs

3 tips om je project te verifiëren en valideren

3 tips om je project te verifiëren en valideren

Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....

De Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder

Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...

Wil jij meer informatie?