Blog:

Interview: Werken als Junior Omgevingsmanager

Interview: Hoe is het werken als Junior Omgevingsmanager?

“Als het goed gaat geeft het wel een lekker gevoel” 

Reena Koenjbiharie is actief als junior omgevingsmanager bij ITC. Ze gaat er binnenkort tussenuit voor een welverdiende vakantie én voor een extra studiejaar. Zij blijft parttime betrokken bij ITC en daar zijn we blij mee! In dit interview vertelt Reena hoe zij haar werk als junior omgevingsmanager ervaart.

Hoe kwam je bij de vacature voor junior omgevingsmanager?
Na mijn afstuderen wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Ik wist alleen dat ik meer wilde dan een simpel bijbaantje en dat ik de kennis die ik op de universiteit had opgedaan echt wilde toepassen in de praktijk. Ik keek op de site van mijn studievereniging en daar trof ik een blogpost van ITC Groep. Dat zag er wel interessant uit. Toen ik doorklikte belandde ik op de vacature voor junior omgevingsmanager.

En toen besloot je te solliciteren?
Ja. Ik gaf daarbij wel aan dat ik nog geen ervaring had als omgevingsmanager, maar dat was geen enkel probleem. Om te kijken of ik geschikt was voor de functie hielden we twee gesprekken en moest ik een assessment maken. Dat assessment was het opstellen van een communicatieplan. Dat was nieuw voor mij, maar gelukkig liggen onderwerpen als ‘omgeving’, ‘stakeholders’ en ‘communicatie’ mij wel. Uiteindelijk werd ik aangenomen.

Hoe waren je eerste maanden bij ITC?
Er kwam in de eerste maanden veel op mij af. Ik deed niet alleen verschillende omgevingsmanagementprojecten, maar hielp ook mee met het schrijven van EMVI-plannen. Bijvoorbeeld wanneer het om stakeholders of communicatie ging. Het combineren van alle taken was best pittig, maar het heeft mij wel geholpen om te ontdekken waar mijn kwaliteiten liggen en wat ik het leukst vind. Ik heb gemerkt dat ik sociaal en oplossingsgericht ben ingesteld. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om met bewoners met vragen te bellen en hun problemen op te lossen. Het geeft mij echt voldoening als bewoners tevreden zijn of zelfs heel blij worden met je oplossing.

Wat doet een junior omgevingsmanager?
In de eerste plaats ben je als junior omgevingsmanager altijd bereikbaar voor de omgeving. Ik beman de bewonerstelefoon voor meerdere projecten in uitvoering. Heel de dag door beantwoord ik vragen of meldingen van bewoners. Van “De wc stroomt over” tot “Hoe zit het met de planning?”. Ik overleg dan met de uitvoerder van het project en geef zo snel mogelijk terugkoppeling aan de bewoner. Daarnaast houd ik de omgevingsapp bij voor die projecten. Ik schrijf nieuwsberichten met foto’s, houdt de planning actueel en plaats hinderkaartjes. Daarop staat bijvoorbeeld waar afsluitingen zijn of waar overlast kan plaatsvinden. Zo blijven bewoners altijd op de hoogte. Ik maak ook regelmatig een rondje over het werk. Dan praat ik met bewoners en bedrijven, kaart ik zaken aan bij de uitvoerder en maak ik foto’s. Ik heb ook iedere donderdag contact met nood- en hulpdiensten over de bereikbaarheid op onze projecten. Verder schrijf ik communicatieplannen en ben ik aanwezig bij bouwvergaderingen, waarin we bespreken hoe we de omgeving nog beter tevreden kunnen houden.

Wat was je grootste uitdaging tot nu toe?
De middenweg vinden tussen de belangen van alle verschillende partijen. Bedrijven, restaurants, hotels hebben een ander soort belangen dan bewoners. En de uitvoerder van een project wilt natuurlijk de planning halen. Je werkt voor de aannemer, maar je moet er ook zijn voor de omgeving. Soms botst dat. Dan gaan we samen om de tafel om te kijken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen. Soms betekent dat dat de uitvoerder zich moet aanpassen. Maar als je met een goede oplossing komt, zijn mensen heel erg blij.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als junior omgevingsmanager?
Ik krijg regelmatig berichtjes van bewoners, die blij zijn met een oplossing die ik heb geboden. Frustraties kunnen soms hoog oplopen, maar als je het weet op te lossen zijn mensen je heel dankbaar. Dat is wel een fijn gevoel; dat geeft voldoening. En ik vind het ook leuk dat ik niet altijd op kantoor zit. Ik ga naar plekken waar je normaal gesproken niet komt.

Noem drie kenmerken van een goede omgevingsmanager.
Communicatief vaardig zijn is het belangrijkst. Ten tweede moet je stevig in je schoenen staan. Je mag je niet laten afschrikken door frustraties van anderen. En je moet flexibel zijn. Soms ben je ergens druk mee bezig, maar gaat je bewonerstelefoon vier keer achter elkaar. Dan verschuiven andere werkzaamheden. Dat vraagt om flexibiliteit. Daar moet je wel tegen kunnen. Je kunt niet altijd je eigen koers varen.

Wat wil je meegeven aan andere junior omgevingsmanagers?
Zorg dat je voldoening haalt uit hetgeen je doet als omgevingsmanager. Als je er niet tegen kunt hoe stakeholders soms zijn, dan wordt dit werk heel zwaar. Je krijg niet altijd wat terug voor het werk dat je doet en de oplossingen die je biedt. Je moet dus gewoon blij zijn met wat je doet. Mij geeft het een goed gevoel als ik die oplossing kan bieden. En als een stakeholder dan tevreden is, maakt me dat extra blij. Het is niet altijd makkelijk, maar als het goed gaat, geeft het wel een lekker gevoel.

Ook werken bij ITC Groep? Bekijk dan onze vacatures.

Meer interessante blogs

Blog Kasper Benneker: Afstuderen bij ITC Groep

Blog: Blog Kasper Benneker: Afstuderen bij ITC Groep Al tijdens de bachelorfase van mijn studie (Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht) was ik geïnteresseerd in burgerparticipatie. Deze interesse is tijdens mijn master Spatial Planning alleen...

De eerste 6 maanden van Ivo

Blog: De eerste 6 maanden van Ivo Het is alweer bijna een half jaar geleden dat Ivo is begonnen bij ITC Groep. Samen met hem blikken we terug op de afgelopen periode. Hoe is het met je?Goed, zit lekker in mijn vel en ben met interessante projecten bezig waar ik veel...

De eerste 6 maanden van planschrijver Ellen

Blog: De eerste 6 maanden van planschrijver Ellen Het is alweer bijna een half jaar geleden dat Ellen is begonnen bij ITC Groep. Samen met haar blikken we terug op de afgelopen periode. Of ik een blog wilde schrijven over mijn eerste zes maanden bij ITC-groep. Eerlijk...

Wil jij meer informatie?