Blog:

Interview: Over onze fusie.

Interview: Over onze fusie.

1 juni 2016 fuseerden ITC Groep en Advidus; een primeur in de tenderadviesbranche. In nog geen half jaar groeide ITC Groep uit tot een top drie tenderadviesbureau met 25 fte. We blikken terug met Ron Hogendoorn en Arjan van Leest.

Champagne. En toen?
De fusie was een mooie stap vooruit voor beide bedrijven. Daar hebben we samen op geproost. Arjan: “Wij vieren onze successen altijd met champagne.”

Daarna ging het snel. We waren ineens met veel meer mensen en hadden meer verschillende klanten en projecten. Ron: “Alles leek wel een factor 3 groter.” Vooral voor de mensen van Advidus veranderde er een hoop. Zij kregen niet alleen nieuwe collega’s, maar kwamen ook in een ander pand en kregen nieuwe spullen om mee te werken. Ron: “Ik vond het belangrijk dat mijn mensen goed werden opgevangen. Het was een grote stap voor ze.” Dat gold natuurlijk ook voor de mensen van Inter Tender Consult. Toch gingen we met vertrouwen de fusie in.

Zij/wij-gevoel.
In het begin waren we echt twee bedrijven onder één dak. De mensen moesten wennen aan elkaar en hadden misschien zelfs wat vooroordelen over elkaar. Arjan: “Dat ‘zij/wij-gevoel’ is een veel voorkomend verschijnsel bij fusies. We wilden dat gevoel zo snel mogelijk omzetten in een ‘wij-gevoel’. Lukt dat niet, heb je namelijk een groot probleem. Dan raak je je mensen kwijt. Dat is bij ons gelukkig niet gebeurd.”

Om elkaar beter te leren kennen zijn we met z`n allen naar Antwerpen gegaan. Arjan: “We hebben daar samen gegeten, uit gegaan en overnacht. Dat was heel goed voor de groepsdynamiek.” We hebben ook een gezamenlijke visiesessie gehouden, om te bepalen waar we over vijf jaar willen staan. Tijdens die sessie ontstonden mooie discussies. Ron: “Je kijkt dan even vanuit het perspectief van een ander naar zo’n fusie en dan zie je dat het ook lastig is voor de ander.”

Inmiddels zijn we echt een eenheid. We praten niet meer over ‘de mensen van Advidus’ en ‘de mensen van ITC’. Arjan: “Tegenwoordig zien we iedereen als een unieke schakel binnen ons bedrijf. Dat vind ik een grote vooruitgang.” Het bedrijf is nu veel meer in balans. Ron: “Dat zie je in de directie – we praten met één tong – maar ook in het feit dat we tenders steeds vaker als team aanvliegen, bijvoorbeeld met een techneut van Advidus en een planschrijver van Inter Tender Consult.”

En de klant dan?
De klant plukt daar de vruchten van. Arjan: “Waar we eerst vooral sociaal geschoolde mensen in dienst hadden, hebben we nu ook technisch opgeleide medewerkers. Zij doorgronden de projecten eerst volledig, waarna een planschrijver de belangrijkste ideeën commercieel beschrijft. Zo krijgen EMVI-plannen een goede technische onderbouwing én zijn ze fijn om te lezen. Het beste van twee werelden.”

En dat niet alleen. Ron: “We hebben nu een veel breder aanbod. Denk aan de omgevingsapp, maar ook aan ondersteuning bij proces-, omgevings- en risicomanagement. Nu we samen zijn, ontzorgen we de klant nog meer dan we voorheen deden.”

Zijn we er al?
Dat niet. Arjan: “We zijn al wel heel ver. Die cultuurproblemen hebben we in ieder geval niet meer. Ik wil nu meer aandacht schenken aan onze werkmethodes, zodat we een nog constantere kwaliteit kunnen leveren.” Onze medewerkers staat ook nog een aantal leuke uitdagingen te wachten. Ron: “Om te zorgen dat we onze klanten beter bedienen, gaan wij onze mensen verder opleiden.” Zij kunnen zich nu op meerdere gebieden ontwikkelen en krijgen meer afwisseling in hun werk. Het doel is een allround adviesbureau te worden, waarbij kwaliteit het allerbelangrijkst is.

Nieuwe naam
Omdat wij naast het tenderen steeds meer zaken in de realisatie uitvoeren, vertelt onze bedrijfsnaam niet meer wat wij doen. Daarom gaan we onze naam veranderen. Benieuwd? Hou ons in de gaten!

Meer interessante blogs

De eerste 6 maanden van Astrid

Blog: De eerste 6 maanden van Astrid Het is alweer een half jaar geleden dat Astrid begon bij ITC Groep. Samen met haar blikken we terug op de afgelopen periode.  Hoe is het met je? Ja druk! Maar nog steeds heel erg geboeid door alle projecten en door alle kennis die...

De week van Mathieu

Blog: De week van Mathieu Elke maand blikt een van onze collega’s terug op een werkweek in zijn of haar leven. Deze keer is onze consultant Mathieu van Beek aan de beurt! Maandag Maandag! Na een heerlijk weekend starten we de week weer actief. Vandaag werk ik op...

Drie tips voor een succesvol interview

Blog: Drie tips voor een succesvol interview Het afnemen van een interview bij een EMVI-aanbesteding is steeds gebruikelijker. De aanbestedende dienst interviewt de beoogde sleutelfunctionarissen om bepalen of zij het project doorgronden en tot een succesvol eind...

Wil jij meer informatie?