Blog:

Hoe maak je een sterk BLVC-plan?

Hoe maak je een sterk BLVC-plan?

Klagende bewoners, hinder veroorzaken bij stakeholders of net dat ene huis dat niet bereikbaar is. Het realiseren van projecten binnen de bebouwde omgeving vraagt steeds meer aandacht van de aannemer. Dit is een van de redenen waarom opdrachtgevers er steeds vaker voor kiezen met een BLVC-plan te werken.

Wat is een BLVC-plan?
De letters BLVC staan voor de vier aspecten Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. Binnen het BLVC-plan worden per aspect de uitgangspunten en te nemen maatregelen beschreven. Daarnaast start elk BLVC-plan met achtergrondinformatie over het project, een analyse van de omgeving en een beschrijving van de fasering.

Je denkt bij het schrijven van een BLVC-plan al bij het begin van een project na over de behoeftes van omwonenden en stakeholders. Dit is daarbij je eerste (en misschien wel de belangrijkste) stap. Door een BLVC-plan krijg je de belangen van stakeholders helder in kaart en weet je zeker dat je met alle belangen rekening houdt.

Wat maakt een BLVC-plan een goed BLVC-plan? Hierbij geven wij 5 tips:

  • Kijk verder dan het directe projectgebied; Zorg dat je alle stakeholders in het BLVC-plan behandelt. Denk niet alleen aan de stakeholders in het projectgebied, maar ook rondom het projectgebied. Zijn er bijvoorbeeld stakeholders die dagelijks het projectgebied als route gebruiken?
  • Haal je informatie zelf op; Ga bij de stakeholders in het projectgebied langs en ga met ze in gesprek. Tijdens deze gesprekken achterhaal je de behoeftes van de stakeholders, zodat je hier gemakkelijk maatregelen aan kan koppelen.
  • Zoom in op de details; Er is een kans dat je snel verzakt in algemene maatregelen die gelden voor het gehele project. Dit terwijl een goed BLVC-plan juist de focus legt op de kleine details die het verschil maken. Controleer dus goed of er binnen bepaalde fasen geen extra (aanvullende) BLVC-maatregelen nodig zijn.
  • Goede communicatie is de basis; Hinder tijdens een project heb je altijd. Wanneer de omgeving tijdig en volledig geïnformeerd is, is de beleving van deze hinder veel lager. Door goede communicatie weten zij wat hen te wachten staat en kunnen ze zich voorbereiden. Het inzetten van een omgevingsapp kan hier goed bij helpen!
  • Blijf vernieuwen; Zorg ervoor dat je BLVC-plan geen knip-en-plak werk wordt met standaard maatregelen. Er komen steeds nieuwe oplossingen op de markt die je kunt inzetten op het gebied van BLVC. Denk aan digitale communicatietools, het geven van veiligheidslessen op basisscholen of je bouwplaats openstellen op de jaarlijkse Dag van de Bouw.

Hulp nodig bij het schrijven van een BLVC-plan of geïnteresseerd in een omgevingsapp? Neem voor informatie contact op met Alexandra Braas (alexandra@itc-groep.nl). ITC Groep schrijft BLVC-plannen voor zowel aannemers als gemeentes. Je mag ook ons contactformulier invullen. Dan nemen wij contact met je op.

Meer interessante blogs

Stap eens in de voetsporen van… Anouck

Stap eens in de voetsporen van… Anouck

Hoi en welkom, ik mag deze nieuwe reeks ‘Stap eens in de voetsporen van…’ aftrappen. Ik, Anouck, neem jullie mee in een dag van mijn werkzaamheden als designer bij ITC Groep. Het eerst waar ik aan dacht: Waar moet ik beginnen? Nou… bij het begin van mijn...

Durft u de participatieladder te beklimmen?

Durft u de participatieladder te beklimmen?

De nieuwe Omgevingswet legt vast dat overheidsinstellingen gebruik moeten maken van participatie. Zo moeten zij aangeven wie zij betrokken hebben bij het ontwerpproces, wat de uitkomst hiervan was en hoe zij invulling geven aan het participatiebeleid. Door bewoners en...