Blog:

Experts in beeld: Nieuwste leden van het Q-Team

Experts in Beeld: De nieuwste leden van het Q-team

Experts in Beeld: De nieuwste leden van het Q-team
Nicole de Vette (26) en Sanne Loeve (28) zijn twee van onze topplanschrijvers. Ze voelen haarfijn aan waar een opdrachtgever naar op zoek is en hoe een plan opgebouwd moet worden. Deze skills zetten zij niet alleen meer in voor het schrijven van eigen plannen, maar ook voor het reviewen van andere plannen. We interviewden hen over hun ervaringen als nieuwste leden van het Q-team.

Het zal voor velen niet bekend zijn wat ons Q-team doet. Dus leg uit, wat doet het Q-team precies?
Nicole: “Q staat voor kwaliteit. Wij controleren de plannen van andere planschrijvers op kwaliteit. Dat doen we twee keer; een keer op de strategie en structuur (40% review) en een keer op de inhoud (75% review). Het Q-team heeft als doel om de kwaliteit van de plannen te waarborgen.”

Sanne: “Ja en daarnaast gaan we aan de slag met het analyseren van plannen en beoordelingen. Dus als we bijvoorbeeld meerdere aanbestedingen voor de gemeente Amsterdam hebben gedaan, dan analyseren we welke zaken bij de gemeente Amsterdam specifiek aandacht verdienen of waar je op moet letten.”

Nicole: “We zijn sinds kort ook bezig met het reviewen van plannen van klanten en opleiding van hun medewerkers. De klant schrijft zelf een plan en dat reviewen we vervolgens samen met de klant. Wij geven advies over hoe zij nog beter kunnen worden. Overal waar we dat tot nu toe gedaan hebben, is het plan als beste plan beoordeeld.”

Hoe geven jullie het Q-team vorm?
Nicole: “Over het algemeen doen we de reviews alleen. Eens per maand zitten we met het team samen en dan delen we met elkaar wat we tegen zijn gekomen. Door elkaar regelmatig updates te geven weten we waar de aandachtspunten liggen en waar we de komende tijd op moeten letten.”

Sanne: “Daarnaast controleren we ook elkaars werk. Zijn een projectleider of planschrijver het niet eens met de review, dan kunnen ze een second opinion bij één van de andere leden van het Q-team aanvragen.”

Wat vinden jullie van het bestaan van het Q-team?
Sanne: “Ik denk dat het super waardevol is, omdat in een bedrijf meerdere aspecten belangrijk zijn. Je hebt natuurlijk de financiële component, maar bij ons is de kwaliteitscomponent natuurlijk ook heel belangrijk. Ik denk dat het heel goed is om een los orgaan te hebben – het Q-team – wat zich volledig kan focussen op de kwaliteit en niet zozeer op de financiën hoeft te letten. Daarmee creëer je balans in het bedrijf. “

Nicole: “Nou daar kan ik niets op aanvullen. Helemaal mee eens.” 

Waarom willen jullie bij het Q-team?
Nicole: “Ik wil de kwaliteit van de plannen en ons trackrecord naar een nóg hoger niveau brengen. En ik dacht als ik iets goed kan, dan is het kwaliteit leveren dus laat ik anderen daarin dan ook helpen. Eigenlijk gewoon een versterking van het Q-team. We zijn in het afgelopen jaar natuurlijk behoorlijk gegroeid als bedrijf, dus er was ook wel behoefte aan versterking. We hebben nieuwe junioren die nog moeten leren en ik wil ze helpen om de kwaliteit standaarden bij te brengen. Dat was voor mij de voornaamste reden.”

Sanne: “Ons Q-team bestond uit twee hele goede schrijvers. Als de kwaliteit van een plan te laag is hoeft dat niet altijd te liggen aan de manier waarop iets opgeschreven is. Het kan ook zijn dat de inhoud niet goed genoeg is. Doordat ik ondertussen ruim 4 jaar bij ITC Groep werk en creatief ben, denk ik juist bij de plannen waar de inhoud nog niet goed staat een bijdrage te kunnen leveren door mee te denken en suggesties te geven.”

Welke veranderingen gaan jullie brengen?
Sanne: “Constructiever en meer meedenkend reviewen. Ik wil de review beter afstemmen op de planschrijver. Tuurlijk moet elk plan aan dezelfde hoge kwaliteitsstandaard voldoen, maar niet elke planschrijver heeft hetzelfde nodig om dat niveau te bereiken. Dat vind ik de belangrijkste wijziging; reviewen aansluitend bij de competenties van de planschrijver.”

Nicole: “Met als doel niet alleen de kwaliteit van de plannen naar buiten te borgen, maar ook intern sneller de kwaliteitsstandaarden bij te brengen aan de junioren. Het is ook gewoon een stukje opleiding.”

Sanne: “Daarnaast hebben we ook afspraken gemaakt over het inzetten van de beste reviewer voor de tender. Als er bijvoorbeeld een plan is over ingenieursdiensten, dan laten we dat door Nicole reviewen omdat zij daar de meeste ervaring mee heeft. Het zit dus op twee niveaus: de review zo goed mogelijk laten aansluiten op de competenties van de planschrijver, maar ook de reviewer inzetten die het best bij het project past.”

Wat is jullie specialiteit binnen het Q-team?
Nicole: “Als ik van Sanne mag zeggen wat haar specialiteit is, dan denk ik dat zij heel erg goed kan helpen om de structuur van een plan goed te krijgen op het moment dat het niet goed staat. Daar heeft zij heel goed zicht op. Met haar ervaring en creativiteit weet ze problemen in de structuur op te lossen. Dat is bij een 40% review natuurlijk superhandig. Ze kan ook goed advies geven over hoe ze bijvoorbeeld een leidraad interpreteert. Daarin denk ik dat Sanne heel veel kan bijdragen. Dat is haar specialiteit.”

Sanne: “Ik vind Nicole wel echt een van de betere op het gebied van het schrijven van inleidingen. Uit een heel plan destilleert ze wat de kern is en wat er in de inleiding terug zou moeten komen. En ook tekstueel is ze natuurlijk supersterk. Oh en als er ergens nog een pagina ingekort moet worden, is Nicole ook de aangewezen persoon.”

Nicole: “Qua onderwerpen heb ik veel ingenieursdiensten gedaan, dus dat zou dan voor mij ook een specialiteit zijn. En bij Sanne, ja die doet eigenlijk alles.”

Wat is jullie doel dit jaar met het Q-team?
Nicole: “Mijn persoonlijke doel is om het trackrecord omhoog te brengen naar 75%.”

Sanne: “Mijn doel is dat planschrijvers positief zijn en blijven over de reviews. Ik merkte dat er soms tegen een review opgezien werd. Soms kan het voelen alsof je hele plan afgeschoten wordt. Het doel is echter altijd om een winnend plan af te leveren. Vandaar dat constructief en meedenkend reviewen voor mij een belangrijk speerpunt is. Elke review moet de planschrijver nieuwe inzichten bieden. Als we dat bereiken ben ik dik tevreden.”

Veel succes dames!

Wil jij een review van het Q-team voor jouw EMVI-plan? Mail dan Martijn (martijn@itc-groep.nl)

Meer interessante blogs

(Medior) EMVI-consultant – Deventer

Medior EMVI-Consultant Standplaats: Deventer   Je stap in je auto, muziek aan, koffie mee; op weg naar een aannemer. Vandaag staat er een belangrijke brainstormsessie gepland over kansen en risico’s van een project in aanbesteding. Binnen 4 weken moet er een goed...

Junior EMVI-consultant – Deventer

Junior EMVI-consultant Standplaats: Deventer   Enthousiast rij je naar de aannemer. Vandaag staat er een strategiesessie bij een aannemer op de planning. Samen met het tenderteam spar je over onderscheidende oplossingen voor in het EMVI-plan. Jouw kritische blik,...

Wil jij meer informatie?