Blog:

Experts in beeld: Martijn

ITC Groep goes international! Dat hebben we grotendeels te danken aan Martijn. Hij heeft ITC Groep de afgelopen vier jaar zien groeien van een ambitieuze startup tot een volwassen adviesbureau. Bij iedere stap speelde hij een belangrijke rol. Een van onze meest recente, en misschien wel spannendste, stappen was er één over de grens. We vroegen Martijn er alles over in dit interview.

Martijn, hoe lang werk jij nu al bij ITC Groep?
Al bijna 4 jaar! In september 2014 ben ik bij ITC Groep komen werken als EMVI-coördinator.

Na een aantal opleidingen mocht ik mijzelf naast EMVI-coördinator ook BVP-expert noemen. In de loop der tijd namen wij als EMVI-coördinatoren steeds meer taken op ons; daarom heten we tegenwoordig projectleider of, voor internationale projecten, bid-/proposal manager. Sinds 2018 ben ik ook lid van het MT.

Welke stappen heb jij ITC Groep zien maken?
Toen ik begon bestond ITC Groep, toen nog Inter Tender Consult, net een jaar. Ik heb veel veranderingen meegemaakt. In het begin hadden we een klein team en deden we vooral de wat kleinere riolerings- en herbestratingstenders. In de beginperiode hebben we ons tenderproces in kaart gebracht en de EMVI-cursus ontwikkeld. De EMVI-cursus was heel belangrijk voor het bedrijf; via de cursus haalden we veel nieuwe klanten binnen en ontwikkelden we ons als dé kennishouder op het gebied van EMVI. Langzaamaan zijn we andere sectoren ingerold; energie (on- en offshore), utiliteit, ingenieursdiensten, scheepsbouw enzovoort. Onze kijk werd steeds breder en de projecten werden steeds groter (red. ITC Groep werkt momenteel aan een internationaal project met een omvang van €2 miljard). Hierdoor groeide onze klantenkring in een vrij korte tijd enorm. Parallel aan deze ontwikkelingen breidde het aantal medewerkers zich uit en werden onze werkprocessen steeds gestructureerder. In die jaren ontwikkelden we ook nieuwe afdelingen; eerst BVP, toen risicomanagement en projectbeheersing. Hierdoor begin het te kriebelen om meer zaken in de realisatie op te pakken. Dit leidde uiteindelijk tot de samengang met Advidus en het ontstaan van onze realisatietak. Samen zijn we nog harder gaan inzetten op groei en het vergroten van ons klantenbestand. Niet veel later begon het internationale succes van ITC Groep.

Hoe zijn jullie terecht gekomen in het buitenland?
Op een gegeven moment hoorde ik dat de Europese Aanbestedingswet ging wijzigen: iedere lidstaat moest gaan aanbesteden op kwaliteit. Toen wist ik het meteen: wij worden het eerste EMVI-bureau dat actief is in het buitenland. Om hier te komen hebben we veel onderzoek gedaan, taalles gevolgd en gesprekken gevoerd met internationale juristen en aannemers. Vervolgens benaderden we onze klanten, die een internationale tak hadden, met onze plannen. Een grote klant, die ook actief was in het Verenigd Koninkrijk, had een project dat we wel konden oppakken. Hiervoor schreven we meteen het winnende plan en zo zijn we ons internationale verhaal goed begonnen! In de tussentijd waren onze internationale plannen ook geland in België en Duitsland. Ook daar draaiden en draaien we nog steeds succesvolle tenders. Nu staan we op het punt om een vestiging in België te openen en pakken we voor Nederlandse aannemers tenders op voor aanbestedingen in Thailand, Guayana, Bonaire en Frankrijk. Dit hebben we bereikt door continu onze internationale missie te verkondigen bij onze klanten.

Wat betekent dat voor de alledaagse praktijk?
In het buitenland werken vergt een goede voorbereiding. Je moet vooruitplannen en extra scherp zijn. Je bent veel aan het reizen, ’s ochtends vroeg vertrekken en ’s avonds laat thuis. Daar moet je slim mee omgaan; in de trein kun je bijvoorbeeld veel doen. Soms overnacht je in een hotel en ben je een paar dagen van huis. Dat moet je wel leuk vinden. Je kunt gelukkig wel het een en ander digitaal doen, maar lang niet alles. Sessies via skype werken bijvoorbeeld niet goed. Je wilt toch een groepsgevoel creëren, mensen aankijken, controle houden en bijsturen. Dat gaat het best als je fysiek aanwezig bent. Verder moet je natuurlijk ook rekening houden met de taal. Gelukkig zijn bijna alle partijen bereid om Engels te spreken, zodat iedereen kan participeren. Iedereen werkt immers ook voor hetzelfde doel: de tender winnen! De plannen schrijven we altijd zelf in de gewenste taal of met hulp van een schrijver uit het betreffende land. Een native speaker het controleert deze plannen altijd op spelling en grammatica. Het moet natuurlijk wel perfect zijn! Sinds kort hebben we trouwens ook een meertalige website: in het Duits en Engels.

Waarom huren die buitenlandse partijen een Nederlandse partij in?
In Nederland lopen we voorop met kwaliteitsaanbestedingen. De kennis die wij hier hebben, ontbreekt (nog) bij buitenlandse partijen. Sommige partijen openen speciaal om deze reden kantoren in Nederland. Wij worden ook wel eens door buitenlandse partijen ingehuurd om een tender in Nederland te winnen. De internationale samenwerking draait dus niet alleen maar om buitenlandse projecten.

 Merk je iets van de cultuurverschillen tussen verschillende landen?
Ja! Bijvoorbeeld: Nederlanders zijn veel directer dan Belgen. Daar moet je rekening mee houden in sessies en gesprekken: netjes “u” zeggen en nooit gelijk erbovenop springen, eerst even een praatje maken. Je zegt bijvoorbeeld niet ‘’Waarom heb je niet op tijd geleverd?’’ Maar wel: “Goh, hoe staat het ermee?’’ Duitsers zijn heel hiërarchisch. Daar hoor je bijvoorbeeld vaak: “Hier kunnen we nu geen uitspraken over doen.” of “Daar komen we op terug”. Je moet dus weten met wie je aan de tafel zit, hoeveel bevoegdheid hij/zij heeft en hoe de verdere communicatielijnen in het bedrijf lopen. Als je op de hoogte bent van deze punten, kun je een goede relatie opbouwen met de klant. En een relatie opbouwen met de klant is heel belangrijk voor ITC Groep.

Wat betekent dat voor de toekomst van je mensen?
Onze mensen krijgen meer mogelijkheden. Op de buitenlandse markt vinden we meer grote en complexe projecten. Dit geeft onze (potentiële) medewerkers meer perspectief. We begrijpen ook maar al te goed dat niet iedereen voor een lange tijd naar het buitenland wil; deze mensen kunnen bijvoorbeeld andere mensen klaarstomen om naar het buitenland te gaan of een korte uitwisseling doen. Iedereen wordt ergens anders warm van. Het belangrijkste is dat de groei van ITC Groep, in binnen- en buitenland, nog meer ruimte geeft aan de ontwikkeling van onze mensen. 

Wil je meer informatie over bovenstaande of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel Martijn dan op  +31 6 48765735 of mail naar martijn@itc-groep.nl voor meer informatie!

Meer interessante blogs

Schrijvers in nood – tip 3

Schrijvers in nood – tip 3

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...

Schrijvers in nood – tip 2

Schrijvers in nood – tip 2

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...

Schrijvers in nood – tip 1

Schrijvers in nood – tip 1

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...