Blog:

Experts in beeld: Leonard Vischer, pionier van de realisatieafdeling.

Experts in beeld: Leonard Vischer, pionier van de realisatieafdeling.

Dat ITC Groep méér doet dan alleen tenderen, weet men inmiddels wel. Onze omgevingsmanagers zijn actief op zo’n beetje ieder herinrichtingsproject in de randstad en aannemend Nederland weet onze omgevingsapp goed te vinden. Dat we ook projectmanagement en system engineering doen, is minder bekend. Tijd om hier verandering in te brengen. We interviewen Leonard: pionier van de realisatieafdeling.

Leonard, vanwaar jouw interesse voor geïntegreerde contracten?
Ik ben bij ITC Groep begonnen als technisch planschrijver. In die functie heb ik verschillende klanten, projecten en contractvormen leren kennen. UAV-gc contracten vond ik het interessantst. Ik verdiepte me hierin en ongeveer een jaar later mocht ik mijn kennis in uitvoering brengen, bij de realisatie van een poldergemaal. Ik wist het meteen: hier word ik enthousiast van! Niet meer denken in gebouwen of wegen, maar in systemen. Een poldergemaal is misschien wel een gebouw, maar ook een samenkomst van verschillende systemen; de waterhuishouding van de polder, een leefgebied voor vissen en een woning. Het interessante is dat ieder systeem haar eigen eisen heeft én daardoor invloed heeft op hoe het poldergemaal eruit komt te zien. Ik vind het geweldig om hiermee bezig te zijn.

Hoe is de realisatie-afdeling begonnen?
ITC Groep schrijft al jarenlang winnende EMVI-plannen voor aannemers. We kwamen erachter dat aannemers vaak moeite hebben met het uitvoeren van de (EMVI-)beloftes. Niet omdat er luchtkastelen zijn beloofd, maar gewoon omdat de mensen buiten nog niet gewend zijn om zo te werken. Daarbij verandert de markt: contracten worden complexer en de verantwoordelijkheden van de aannemer nemen toe. Om aannemers te helpen bij het voldoen aan de, steeds hoger wordende, verwachtingen op het gebied van BLVC ontwikkelden we onze afdeling omgevingsmanagement, die tegenwoordig wordt aangestuurd door mijn collega, Alexandra Braas. Voor mij was het een logische stap om hierbij aan te sluiten en aannemers te helpen met het aantonen van hun eisen. Zo werd de realisatieafdeling langzaamaan een feit in de bouwwereld.

Wat is jullie missie?
Vorig jaar vormden we met z’n vieren de realisatieclub: Alexandra, Joleen, Jesper en ik. Toen de realisatieafdeling echt wind ving moesten we bepalen waar we nu naar toe wilden. We waren het er allemaal over eens dat we de klant willen helpen met het verbeteren van zijn organisatie. Dus niet alleen een rol in het projectteam invullen, maar de organisatie in duiken, op zoek gaan naar verbetering en bepalen hoe we onze klant echt verder helpen.

En hoe helpen jullie je klanten dan?
Wij zijn van oorsprong een tenderadviesbureau. Wij hebben honderden EMVI-plannen geschreven en weten goed wat opdrachtgevers verwachten van opdrachtnemers: bijvoorbeeld dat de aannemer overleggen organiseert op verschillende niveaus. Daar wijden we in bijna ieder EMVI-plan wel een paar regels aan. Ik zorg dat het niet blijft bij alleen een mooie EMVI-belofte. Ik zet de beloofde overleggen op de kalender en stel een agenda op, zodat de overleggen het gewenste effect hebben. Door het EMVI-plan en de andere contractstukken te vertalen naar behapbare acties, draag ik bij aan een soepele projectuitvoering. Hierbij is mijn doel dat de aannemer volgens contract oplevert en na afloop met de opdrachtgever toast op een succesvol project.

Meer interessante blogs

3 tips om je project te verifiëren en valideren

3 tips om je project te verifiëren en valideren

Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....

De Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder

Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...