Blog:

Experts in beeld: Bouke Bosch

Experts in beeld: Bouke Bosch

Onze collega Bouke is onze expert op het gebied van planningen. Als geen ander maakt hij de meest ingewikkelde planningen leesbaar voor de opdrachtgever – essentieel om goed te scoren. Ben je benieuwd naar Bouke zijn inzichten? Lees dan gauw verder!

Bouke, hoe gaat het?
“Het gaat fantastisch. Het is lekker druk, dat geeft me altijd energie!”

Je bent veel bezig met planningen, hoe werkt dat?
“Ik krijg allereerst een planning aangeleverd van de klant in MS Projects. Dat is vaak een goede basis, maar toch begint dan voor mij pas het echte werk. Ik zet eerst alle doorlooptijden en activiteiten in de planning, daarna voeg ik contractuele eisen toe, zoals communicatiemomenten, vergunningen en mijlpalen. De planning komt uiteindelijk in een PDF en dit gaat vrijwel altijd in combinatie met een tender.”

Waarom vragen onze klanten toch altijd weer naar ons?
“Hoe groot een aannemersbedrijf ook is, vaak zijn ze niet in staat belangrijke punten te highlighten. En dat is juist ontzettend belangrijk. Ikzelf heb bouwkunde gestudeerd, waardoor ik goed begrijp waar de behoefte van de klant ligt en hier makkelijker een planning op aanpas. Daarnaast schrijf ik zelf EMVI-plannen, waardoor ik de kennis goed kan combineren.”

Waarom is een duidelijke planning belangrijk voor een klant?
“Hier kan ik heel kort over zijn, daar zijn vier goede redenen voor. Dat is A) om je planning te verduidelijken, B) om een hogere EMVI-score te behalen, C) om meerwaarde te bieden en D) omdat het simpelweg een belangrijk onderdeel van EMVI is.”

Wat doe jij dan anders?
“Door verschillende punten te highlighten, maak ik de planning duidelijk en overzichtelijk. De volgende punten zijn, naar mijn inzichten, essentieel voor je in je planning:

Kritieke pad: Soms komt het voor dat werkzaamheden op het kritieke pad liggen. Wanneer dit het geval is, benadruk deze werkzaamheden dan in je planning.

Buffers: Het komt regelmatig voor dat aannemers geen buffers in planningen verwerken, maar hier scoor je juist punten mee. Een goede manier om hier overzicht in te creëren, is met ballonnetjes.

Fases: Vaak worden de fases gewoon allemaal achter elkaar geplakt, terwijl dit totaal niet duidelijk is. Om duidelijkheid te creëren, bel ik altijd even met de klant om een bepaalde structuur te achterhalen. Vaak blijkt er namelijk een fasering achter te zitten. Ik plak dan de afbeeldingen op de planning, geef alle fases een bepaalde kleur en koppel deze ook weer terug in de faseringstekeningen.

Vakantieperiodes, evenementen, feestdagen: Het is handig om bijvoorbeeld evenementen of schoolvakanties in je planning toe te voegen, zeker wanneer je de werkzaamheden uitvoert in relatie tot de omgeving. Een goed voorbeeld: werk je in de buurt van een school, voer je werkzaamheden dan uit in de zomervakantie!”

Neem je een planning mee in je EMVI-plan?
“Ja, het is belangrijk om de planning ook mee te nemen in je EMVI-plan. Plaats bijvoorbeeld een miniplanning van een halve pagina in een van je hoofdstukken. Het is ook mogelijk om alleen de hoofdfasen of mijlpalen in een tabel weer te geven. Laatst kozen we ervoor om een miniplanning te verwerken in het plan van aanpak en daarnaast alle mijlpalen in een tabel weer te geven. Per kritieke activiteit in de planning beschreven we waarom de activiteit kritiek was en hoe we borgden dat wij niet uitliepen in de werkzaamheden. Vervolgens gaven wij ook nog eens de buffer aan. Wij behaalden hiermee de maximale score!”

Wat vinden opdrachtgevers ervan?
“Overdonder opdrachtgevers nooit met een brei aan ingewikkelde informatie. Opdrachtgevers zijn juist blij als ze in één oogopslag zien én begrijpen wat een aannemer qua planning bedacht heeft. In het EMVI-plan zelf staan de maatregelen en communicatiemomenten beschreven, en je planning maakt het in zijn geheel begrijpelijk.”

“En fijne bijkomer: door je planning in de tenderfase al te optimaliseren, loop je sneller tegen knelpunten aan die belangrijk zijn in je fasering of omgevingsmanagement. Wanneer je jouw planning dus realistisch maakt, lever je bij voorbaat al betrouwbaar werk op!”

Wil je meer informatie over bovenstaande of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel Bouke dan op +31 6 42197331 of mail naar bouke@itc-groep.nl voor meer informatie!

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Meer interessante blogs

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

Op de eerste dag bij ITC Groep startte direct het onboardingsprogramma. Deze bestond uit een interne training ‘EMVI Basics’. Daarna had ik steeds elke week contactmomenten met Rosa en Jillian waarin ik vragen kon stellen en we mijn ervaringen bespraken. Ik vond dit...

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Blog: Onze designafdeling is elke dag druk bezig met het opmaken en ontwerpen van alles wat je maar kunt vormgeven in de bouwwereld. Dit doen zij voor zowel tenders (EMVI-plannen, faseringsbijlages, planningen en processen) als de realisatie (bouwhekdoeken, bouwborden...