Blog:

Een bouwteamovereenkomst? Zo schrijf je het winnende EMVI-plan!

Een bouwteamovereenkomst? Zo schrijf je het winnende EMVI-plan!

Krijg je bij het schrijven van een EMVI-plan gericht op bouwteams spontaan een benauwd gevoel? Geen zorgen, het is niet zo lastig als het lijkt – je moet alleen even weten hoe je het aan moet pakken. Wij winnen 60 procent van onze EMVI-plannen en weten als geen ander hoe een bouwteamovereenkomst in elkaar zit. In deze blog helpen we je een handje, zodat ook jij deze aanbesteding moeiteloos binnensleept.

Een bouwteam is eigenlijk een ‘hippe contractvorm’ en komt tegenwoordig steeds vaker voor. Het is een samenwerkingsovereenkomst, waarin alle partijen – logisch – met elkaar samenwerken, inclusief opdrachtgever.

Waarom een bouwteam?
De achterliggende gedachte van een bouwteamovereenkomst is heel simpel: het voorkomen van faalkosten. Daarnaast worden uitvoeringsrisico’s beter ingeschat en ondervangen, doordat de opdrachtgever in de ontwerpfase uitvoeringstechnische kennis aan tafel heeft. Bovendien ben jij als opdrachtnemer verantwoordelijk voor het ontwerp én is er meer commitment bij opdrachtnemer: al in de voorfase kun je het project beïnvloeden en voel je je sneller mede-eigenaar. Kortom, een bewuste keuze van de opdrachtgever, dus ook belangrijk dat je bewust met deze overeenkomst omgaat. 

Zo win jij een bouwteamovereenkomst!
Een EMVI-plan gericht op bouwteams zit nét even anders in elkaar. Wil jij alles uit het EMVI-plan halen wat erin zit? Pas dan de volgende trucjes toe:

  1. Laat de samenwerking zien. Werken in een bouwteam betekent samenwerken, samenwerken en nog eens samenwerken. Als opdrachtnemer moet je commitment tonen en deze commitment moet je goed onderbouwen. Zo niet, behaal je nooit samen het gewenste eindresultaat. Zet flink in op de behoeftes van opdrachtgever. Je moet namelijk een aantrekkelijke partner zijn om mee samen te werken, want eerlijk is eerlijk: je zit wel even met elkaar opgescheept.
  2. Gebruik je specialistische netwerk. De opdrachtgever vraagt om een aannemer. Oftewel: de opdrachtgever heeft een specialist nodig. En laat jij als opdrachtnemer nou net deze specialistische kennis in huis hebben. Samen sta je sterker dan alleen, dus haal alles uit de kast en stel daarbij je aannemersnetwerk beschikbaar. Vraag jezelf hierbij het volgende af: ‘Wat is nu nodig op de markt?’, ‘Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen en inzichten?’, ‘Wie moet ik hiervoor hebben?’ en ‘Hoe is dit eerder toegepast?
  3. Benut je ontwerpcapaciteit. Pas de invulling van je ontwerpcapaciteit aan op de wensen van opdrachtgever. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Van ‘gewoon ontwerpen en tekenen’ tot aan het betrekken van derden. Laat bijvoorbeeld een lokale partner of stakeholder meedenken in de ontwerpsessie.
  4. Benut uitvoeringstechnische kennis. Er is één ding zeker dat zeker is: als opdrachtnemer heb je uitvoeringstechnische kennis. Brainstorm daar in de tenderfase over, zodat je daadwerkelijk als specialist uit de bus komt. Misschien zie je nú al problemen in het project die je (samen) kan ondervangen.

Succes met het schrijven van het EMVI-plan! Toch wat hulp nodig? Wij doen het graag voor je. Neem hiervoor contact op met Martijn van Verseveld (martijn@itc-groep.nl).

 

Meer interessante blogs

Zes tips voor een effectieve review van een EMVI-plan

Blog: Zes tips voor een effectieve review van een EMVI-plan. Een effectieve review is het halve werk bij het schrijven van een EMVI-plan. Bij ITC groep reviewen wij onze EMVI-plannen niet één, maar twéé keer intern. En niet zonder reden. Door de frisse, scherpe blik...

Overtuigd van onze tools tijdens de LOMD 2019?

You have Successfully Subscribed!