Blog:

Drie tips voor een succesvol interview

Drie tips voor een succesvol interview

Het afnemen van een interview bij een EMVI-aanbesteding is steeds gebruikelijker. De aanbestedende dienst interviewt de beoogde sleutelfunctionarissen om bepalen of zij het project doorgronden en tot een succesvol eind kunnen brengen. Het is aan de inschrijvende partij om te laten zien dat zij dé partij is voor het project. Hieronder geef ik drie tips voor een succesvol interview.

Interviewtip 1: Neem de EMVI-documenten door mét het tenderteam.
Als beoogd sleutelfunctionaris ken jij natuurlijk alle contractdocumenten van voor naar achter. Interviewvragen over technische of contractuele details zijn voor jou geen probleem. Mooi, hierdoor ga je vast relaxter het interview in. Bedenk je wel dat de aanbestedende dienst vooral vragen stelt over jullie EMVI-documenten. Die kent ze immers nog niet zo goed als haar eigen contractdocumenten. Dus: heb je de EMVI-documenten goed gelezen? Ken je de achterliggende gedachte bij iedere EMVI-maatregel? Om hier zeker van te zijn raad ik je aan om de EMVI-documenten ruim van voor het interview door te nemen met het tenderteam. Stel bij ieder stukje de waaromvraag en ga niet weg, voordat je het EMVI-plan tot op de letter hebt doorgrond.

Interviewtip 2: Beantwoord de vragen die niet gesteld worden.
De aanbestedende dienst vraagt meestal niet door. Dat heeft te maken met de beginselen van de Aanbestedingswet: in dit geval gelijkheid en transparantie. Het is dus belangrijk dat jij volledige en eenduidige antwoorden geeft. Dan is doorvragen namelijk niet meer nodig. De beste manier om erachter te komen of jouw antwoorden volledig en eenduidig zijn is door te oefenen. Vraag jouw meest vervelende, oops, kritische collega of hij/zij jou eens stevig wilt interviewen. Behandel maximaal drie vragen; het gaat hier niet om hoeveel vragen jij kunt beantwoorden, het gaat erom hoe volledig en eenduidig jouw antwoorden zijn. Als jouw collega aanvullende vragen moet stellen, weet je dat jouw antwoorden tekortschieten. Herhaal het vragen en antwoorden totdat jouw collega niet meer kan doorvragen op je eerste antwoord. Als je de vragen tijdens het interview ook zo beantwoordt, weet je zeker dat de aanbestedende dienst niet met vraagtekens achterblijft.

Interviewtip 3: Google Simon Sinek én de beoordelaars.
Simon Sinek – Google als je hem nog niet kent – zei ooit: “People do business with people who believe what they believe.” Betekent dit dat jij in alles moet geloven, waar de beoordelingscommissie in gelooft? Nee, maar er is vast iets waar jullie beiden in geloven. Het is aan jou om die overeenkomst te vinden en te benutten tijdens het interview. Kijk eens op het LinkedIn- of Facebookprofiel van de beoordelaars. Hebben jullie toevallig op dezelfde school gezeten? Gedeelde interesses, connecties, hobby’s? Breng het ter sprake als je de kans krijgt – vaak gaat er wel wat smalltalk vooraf aan het echte interview. De beoordelingscommissie mag best weten dat je research hebt gedaan. Dat zegt alleen maar dat jij je goed voorbereidt. Soms weet je alleen de functies van de beoordelaars, maar ook dat is waardevolle informatie. Een ecoloog stelt het bijvoorbeeld op prijs als jij je hard maakt voor natuurbehoud. En een vastgoedmanager wilt graag zien dat jij het budget beheerst. Logisch toch? Dat jij meer weet over de beoordelaars dan jouw concurrent, levert jou niet direct een hogere score op, maar… Als het spannend wordt, zal ‘het gevoel’ van de beoordelaars toch de doorslag geven. Googelen dus.

Wil jij nog meer succes boeken bij interviews? ITC Groep geeft interviewtrainingen. Neem voor informatie contact op met Ron Hogendoorn (ron@itc-groep.nl). Je mag ook een contactformulier invullen. Dan nemen wij contact met je op.

Meer interessante blogs

Eerste jaar Rens

Eerste jaar Rens

Blog:Eerste jaar Rens Hoe is jouw eerste periode bij ITC bevallen? Erg goed, het eerste (bijna) jaar is werkelijk voorbijgevlogen. Al vanaf het begin heb ik zelfstandig als omgevingsmanager op een aantal projecten meegedraaid en werd ik in het diepe gegooid. Toch kon...

Joleen terug van weggeweest

Joleen terug van weggeweest

Blog: Joleen terug van weggeweest Na jaren de omgeving gemanaged  te hebben in Nederland, ging Joleen het afgelopen halfjaar haar dromen achterna en vertrok naar Spanje. Wij denken bij ITC Groep graag mee bij het verwezenlijken van dit soort plannen. In deze blog lees...