Blog:

De eerste 6 maanden van Ivo

De eerste 6 maanden van Ivo

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat Ivo is begonnen bij ITC Groep. Samen met hem blikken we terug op de afgelopen periode.

Hoe is het met je?
Goed, zit lekker in mijn vel en ben met interessante projecten bezig waar ik veel aan het leren ben en mijzelf snel ontwikkel.

Hoe ziet een gemiddelde week van jou eruit?
Elke week is erg verschillend, op dit moment zit ik drie dagen per week bij een aannemer op een project in de realisatie. Daarnaast ben ik nog anderhalve dag bezig met tenderen en blok ik een halve dag per week voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik deel mijn week dus op in drie onderdelen: tenderen, realisatie en persoonlijke ontwikkeling.

Tenderen: Samen met een projectleider bezoek ik de klant voor een strategiesessie. We bespreken de hoofdlijnen van het project en analyseren de uitvraag van de opdrachtgever. In de sessie ga je in op welke strategie je hanteert en welke visie je wilt uitstralen in de aanbesteding. Na deze sessies is het aan mij om alles op papier te zetten en een winnend plan te schrijven.

Realisatie: Voor de realisatieafdeling van ITC Groep zit ik samen met een collega bij een aannemer, hier ondersteunen wij bij werkprocessen en keuringen (projectmanagement). Het is heel leuk om te zien hoe projecten gerealiseerd worden. Waar je bij het tenderen na de inschrijving voor het project afhaakt, hier zie je hoe alles wat je op papier bedacht hebt, in de realisatie naar voren komt.

Persoonlijke ontwikkeling: Elke vrijdag hebben wij kantoordag, op deze dag probeert iedereen op kantoor te werken. Deze dag wordt vaak gevuld met cursussen en buddy gesprekken. Hier krijg je ook tijd voor vanuit het bedrijf, dat noemen ze een 80/20-regeling. Twintig procent van je tijd is dan voor persoonlijke ontwikkeling.

Wat vind je het leukst aan dit werk?
Ik heb altijd al affiniteit gehad in de techniek. Op de middelbare school had ik al het profiel Natuur & Techniek en vervolgens studeerde ik Civiele Techniek. Ik was nooit echt geïnteresseerd in het reken- en tekenwerk, maar meer in het bedenken van innovatieve oplossingen, samen met verschillende disciplines. Iets waar tijdens mijn studie niet veel aandacht aan besteed werd, maar waar ik in mijn werk wel mijn ei kwijt kan.

Het leukste van de bouwwereld is dat er overal meerdere oplossingen voor zijn. Niet alleen qua uitvoeringsmethodes maar ook qua omgevingsmanagement, duurzaamheidseisen en het ontwerp zelf. Ik haal dan ook veel energie uit werken bij de aannemer: samen nadenken over de uitvraag of over het object wat gemaakt moet worden. Hierbij kan ik mijn vaardigheden het best inzetten!

Welke vaardigheden zijn dat?
Mijn technische vaardigheden en ruimtelijk inzicht. Ik kan heel snel schakelen tussen hetgeen op papier staat en hoe dat er dan in de realiteit uit moet zien: van 2D naar 3D denken.

Hoe heb je het eerste half jaar bij ITC Groep ervaren?
Een half jaar alweer? Tijd gaat snel als je het leuk hebt denk ik! Je merkt echt dat je direct wordt opgenomen in het bedrijf, je leert je collega’s snel kennen en iedereen is geïnteresseerd. Daarnaast had ik nooit verwacht dat je direct losgelaten zou worden. Een beetje eng, maar het is daarom fijn dat je elke week een buddy gesprek hebt. Verder word je bij klanten direct serieus genomen, zelfs als je zegt dat je net een maand werkzaam bent voor ITC Groep.

Wat heb je tot nu toe geleerd?
Binnen ITC Groep ben je vrij om zelf je werkzaamheden en uren in te plannen. Iets wat ik persoonlijk heel fijn vind, maar je wel dwingt om goed mee om te gaan. Daarnaast zijn aannemers over het algemeen niet echt van de details, waar ook meteen een van mijn valkuilen ligt. Ik heb geleerd kritisch te zijn en veel door te vragen, zodat ik ieder detail helder voor ogen krijg.

Hoe wil jij je verder ontwikkelen binnen ITC Groep?
Dit vind ik een hele lastige vraag. Weet wel wat ik hier de komende jaren wil blijven werken omdat het echt een heel vet bedrijf is. De werkrichting zelf ben ik nog niet helemaal uit. Tenderen vind ik echt super vet, maar bij de realisatie ligt meer mijn kracht door mijn technische achtergrond. Komende maanden wil ik nog mijzelf nog op meerdere vlakken ontwikkelen en mijn businesscase verder uitbreiden.

Tot slot dan, wie is jouw voorbeeld binnen het bedrijf?
Mijn voorbeeld binnen het bedrijf? Ik denk dat ik van iedereen wat kan leren. Zo zie je dat Stephana erg goed is met taal, Mohamed heel gestructureerd werkt, Ron een harde werker is en vooral: een goede ondernemer. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar deze verzameling van kwaliteiten maakt ITC-groep het nummer één tenderbureau. En vooral: een ideale leerschool voor jonge innovatieve young professionals.

Meer interessante blogs

Schrijvers in nood – tip 3

Schrijvers in nood – tip 3

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...

Schrijvers in nood – tip 2

Schrijvers in nood – tip 2

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...

Schrijvers in nood – tip 1

Schrijvers in nood – tip 1

Blog: Vastlopen in je eigen tekst is een van de grootste gevaren in het schrijven van een plan, zeker als er tijdsdruk op staat (lees: altijd en bij elke tender). Tijdens de cursus EMVI-plannen schrijven is een veel gehoorde klacht: “Mijn collega’s roepen van alle...