Blog:

De eerste 6 maanden van Astrid

De eerste 6 maanden van Astrid

Het is alweer een half jaar geleden dat Astrid begon bij ITC Groep. Samen met haar blikken we terug op de afgelopen periode. 

Hoe is het met je?
Ja druk! Maar nog steeds heel erg geboeid door alle projecten en door alle kennis die ik op kan doen.

 Hoe ziet een gemiddelde dag van jou eruit?
Een gemiddelde dag zou zijn dat ik ’s ochtends (vroeg!) met een projectleider naar een aannemer ga. Daar spreken wij dan samen een project door dat ik vervolgens kan uitwerken. Tijdens de sessies ben je ook al wel aan het nadenken over kaarten en visualisaties, dat soort dingen. Dus na de sessies werk je ook nog veel samen met vormgevers, want zij maken de afbeeldingen die je verhaal in het plan verduidelijken. Die samenwerking vind ik leuk. Ook locatiebezoeken doen met de klant vind ik leuk, omdat je dan op een iets informelere manier met de klant in contact komt. Dan spreek je elkaar niet alleen maar aan een vergadertafel, maar dan kan je het al wandelend op een laagdrempelige manier over het project hebben. Daardoor voel ik me soms vrij om vragen te stellen die iemand met een technische achtergrond misschien niet zou stellen. Dingen die ik me afvraag om een project te begrijpen. Dan kan je dat toch even zo tussendoor stellen, in plaats van in een mail.

Wat vind je het leukst aan dit werk?
Voor mij specifiek is het leuk omdat ik altijd al geïnteresseerd was in techniek, in de bouw en infra. Ik was alleen op de middelbare school niet zo goed in natuurkunde en daardoor heb ik toch maar voor een ander profiel gekozen. Daardoor kon ik alleen niet meer naar de technische universiteit, terwijl mijn interesse daar wel voor een groot deel lag. Toen kon ik wel de richting op van stadsgeografie en planologie. Maar ik ben wel heel blij dat ik, zonder technische opleiding gedaan te hebben, alsnog met die wereld te maken kan hebben. De wereld van de bouw en infra. Ik dacht dat ik die boot gemist had, maar dat is dus niet zo. Het áller leukste hieraan vind ik dat ik nu plannen kan schrijven op basis van de kennis en ervaring van aannemers, maar ik dan vervolgens met mijn eigen vaardigheden een plan weet te ‘verkopen’ aan een opdrachtgever.

Welke vaardigheden zijn dat?
Je gevoel voor taal en structuur. Eigenlijk een beetje je didactische vaardigheden, dus het overdragen van iemands kennis. In dit geval dus de kennis van aannemers overdragen aan de opdrachtgever (meestal een gemeente). Die vertaalslag maken vind ik heel interessant.

 Hoe heb je het eerste half jaar bij ITC Groep ervaren?
Het ging vooral supersnel. Ik had denk ik verwacht dat het langer zou duren voordat je een plan kon schrijven, of dat het langer zou duren totdat je het een beetje kan en tevreden kon zijn over een plan. Je kan toch al best wel snel je ding doen en je wordt ook wel vrijgelaten om je ding te doen. En ook om fouten te maken en om daar snel van te leren. In mijn geval komt dat wel echt ten goede aan mijn ontwikkeling. Eigenlijk word je gewoon elke keer in de lucht gegooid en dan word je ergens opgevangen zodra je weer een beetje valt. En dan word je weer de lucht ingegooid, maar daardoor kom je wel heel snel op het basisniveau. En verder denk ik dat het eerste half jaar zo snel is gegaan vanwege de afwisseling in de projecten die je doet. En de afwisseling tussen de klanten, want je kent natuurlijk nog niemand dus daardoor gaat de tijd ook heel snel.

 

Wat heb je tot nu toe geleerd?
Ik denk om samen te werken met alle type mensen. Dus met allemaal verschillende achtergronden. En je werkt op een bepaalde manier ook samen met de opdrachtgever, want je moet hun “opdracht” (de leidraad) natuurlijk leren snappen. Dus eigenlijk moet je je inleven in heel veel verschillende disciplines. Bij alles wat je doet moet je best wel veel samenwerken. Dus samengevat: wat ik dan echt heb geleerd is omgaan met allemaal verschillende meningen, interpretaties en kennisvormen.

Hoe wil jij je verder ontwikkelen binnen ITC Groep?
Dat is best wel lastig, want ik dacht dus eerst dat ik omgevingsmanager wilde worden. Daar was toen ik begon geen ruimte voor en toen ben ik begonnen met tenderen. Dat beviel me heel goed. Nu wil ik eerst nog echt goed leren tenderen en daarna pas weer beginnen aan iets nieuws. Ik wil nu niet twee soorten vaardigheden naast elkaar op te bouwen, waardoor je over een jaar nog steeds niet echt goed bent in het een en ook nog niet in het ander. Het tenderen vind ik ook gewoon superleuk en ik zou niet meer zonder de uitdagingen van korte deadlines kunnen. Het houdt je de hele tijd scherp en dat is best wel verslavend.

Tot slot dan, wie is jouw voorbeeld binnen het bedrijf?
Ik denk wel Sanne, want wij lijken wel op elkaar qua karakter omdat we allebei een ‘blauw’ persoon zijn. Dus allebei bang voor misinterpretaties, punctueel, dat je altijd streeft naar volledigheid en perfectionistisch. Ik vind het heel knap hoe zij dat heeft weten te behouden binnen deze wereld. Aannemers zijn over het algemeen wat minder op de details en zij weet toch altijd die gedetailleerde informatie eruit te krijgen. Uiteindelijk zien ze daar dan toch ook wel het belang van in. Dat vind ik superknap. En haar plannen vind ik ook altijd een logisch verhaal en er zit een duidelijke lijn in. Dan weet je helemaal niet wat voor leidraad erachter heeft gelegen en of dat ook een logisch verhaal was, maar zij maakt er altijd een goed lopend verhaal van en structureert alle informatie. Dat vind ik ook heel knap. Daarom kijk ik ook tegen haar op.

Meer interessante blogs

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

Op de eerste dag bij ITC Groep startte direct het onboardingsprogramma. Deze bestond uit een interne training ‘EMVI Basics’. Daarna had ik steeds elke week contactmomenten met Rosa en Jillian waarin ik vragen kon stellen en we mijn ervaringen bespraken. Ik vond dit...

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Blog: Onze designafdeling is elke dag druk bezig met het opmaken en ontwerpen van alles wat je maar kunt vormgeven in de bouwwereld. Dit doen zij voor zowel tenders (EMVI-plannen, faseringsbijlages, planningen en processen) als de realisatie (bouwhekdoeken, bouwborden...