Blog:

Carriere maken als vrouw in de bouwsector

Carrière maken als vrouw in de bouwsector

Carrière maken als vrouw in de bouwsector is mogelijk, zeker als je bij ITC werkt. Laat je niet bang maken door wat je hoort en leest; je hebt het grotendeels zelf in de hand.

Wat weten we over vrouwen in de bouw?
Het aandeel vrouwen in de bouwsector heeft sinds de jaren 90’ een flinke groei gemaakt. Bouwen draait niet meer alleen om fysieke kracht en de arbeidsomstandigheden zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen, flink verbeterd. Bouwbedrijven zien de voordelen van grotere diversiteit op de werkvloer én uit onderzoekt blijkt dat vrouwen tijdens het werk als voltallig lid van het team worden gezien. Dat klinkt veelbelovend voor vrouwen die carrière willen maken in de bouwsector.

Echter, ondanks de sterke groei, ligt het aandeel vrouwen in de bouwsector nog steeds onder de 10%. Het vrouwelijk aandeel in managementfuncties ligt rond de 5% en in besturen van bouwbedrijven wordt slechts 6% van de zetels bezet door een vrouw. De sector zit daarmee ver onder het landelijke streefcijfer van 30%. Uit cijfers van CBS en CPB blijkt daarnaast dat vrouwen 19% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. In bijna alle andere sectoren is dat verschil een stuk lager. En geen van de bedrijven in de Cobouw50 heeft een vrouw als hoogste baas. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

Carrière maken in een mannenwereld
De bouwsector is een mannenwereld; de cijfers liegen er niet om. Nu kunnen we blijven zeggen dat het aan de sector ligt, maar wat kunnen we zelf doen?

  • Sta je mannetje: Hoe ironisch het ook klinkt, als vrouw in de bouw moet je je mannetje staan. Mannen zijn direct en verspillen geen tijd aan het sugar coaten van hun mening. Je krijgt gegarandeerd vragen en opmerkingen, die in het grijze gebied tussen ‘gewoon lomp’ en ‘vrouwonvriendelijk’ liggen. Bedenk nu alvast hoe je daarop reageert. Mijn advies: hou het luchtig en objectief. Ow, en vergeet niet te glimlachen als je die counter geeft.
  • Wees aanwezig: Zorg dat men niet om jou heen kan. Sta rechtop, spreek duidelijk en steek jouw mening niet onder stoelen of banken. Geef mensen jouw kaartje en vraag ze nadrukkelijk om jou te cc-en of uit te nodigen voor belangrijke meetings. Als jij het zelf belangrijk vindt dat je er bent – en je straalt dit uit – zijn andere mensen geneigd om dat ook te vinden.
  • Wees duidelijk: Vrouwen zijn vaak minder direct dan mannen. Dit leidt nogal eens tot verwarring (je zegt niet wat je bedoelt) of verveling (het duurt te lang voordat je tot je punt komt). Mannen begrijpen ‘subtiele hints’ ook gewoon niet; dat is wetenschappelijk bewezen (Schiffer, 2013). Draai dus niet om de hete brei heen. Zeg gewoon – op een vriendelijke toon – wat je echt wilt zeggen en voeg daar niet te veel aan toe.
  • Zelfvertrouwen: Jij weet zelf het best wat je kunt, waar je steengoed in bent en wat je allemaal al hebt bereikt. Dat mag best gezegd worden: bijvoorbeeld tijdens een kennismaking met een klant of bij een salarisonderhandeling. Mannen zijn hier tot op heden beter in dan vrouwen. Geen wonder dat zij vaak meer verdienen dan vrouwen (?). Bang om arrogant over te komen? Laat de feiten voor je spreken.
  • Sisterhood: Je bent niet de enige vrouw die carrière wilt maken in een mannenwereld. Kijk eens om je heen. Praat met vrouwen die in dezelfde situatie zitten en leer van vrouwen die een voorbeeld voor jou zijn.

Man/vrouw-verhouding bij ITC
De m/v-verhouding bij ITC is 50/50. Een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen dus. Echter, ook bij ons is er nog ruimte voor verbetering. Onze directie bestaat namelijk uit 3 mannen en 0 vrouwen. Mijn ambitie is om daar op lange termijn verandering in te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan. Ons bedrijf staat open voor ieders plannen en doelen, ongeacht geslacht, leeftijd of aantal dienstjaren. ITC gelooft dat als jij je persoonlijk ontwikkelt, het bedrijf daar de vruchten van plukt: win/win. Als jij aangeeft wat jouw plan bijdraagt aan het bedrijf, krijg je groen licht én de steun die nodig is om jouw doelen te verwezenlijken. Als je die doelen vervolgens bereikt, wordt je passend beloond; man én vrouw. Bij ITC heb je het dus echt zelf in de hand.

Ook werken bij ITC Groep? Bekijk dan onze vacatures.

Meer interessante blogs

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

Op de eerste dag bij ITC Groep startte direct het onboardingsprogramma. Deze bestond uit een interne training ‘EMVI Basics’. Daarna had ik steeds elke week contactmomenten met Rosa en Jillian waarin ik vragen kon stellen en we mijn ervaringen bespraken. Ik vond dit...

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Blog: Onze designafdeling is elke dag druk bezig met het opmaken en ontwerpen van alles wat je maar kunt vormgeven in de bouwwereld. Dit doen zij voor zowel tenders (EMVI-plannen, faseringsbijlages, planningen en processen) als de realisatie (bouwhekdoeken, bouwborden...

Wil jij meer informatie?