Blog:

4 tips voor een veilige bouwplaats

4 tips van een van onze omgevingsmanagers om veiligheid op en rondom de bouwplaats te borgen

Veiligheid rondom de bouwplaats is een veelbesproken onderwerp. Vaak worden tijdens bouwprojecten veiligheidscoördinatoren en buurtmaatjes ingezet. Zij zorgen dat de bouwplaats er tijdens de werkzaamheden netjes bij ligt en onveilige situaties worden hersteld. Aangezien je als omgevingsmanager regelmatig op de bouwplaats te vinden bent is het signaleren van veiligheidskwesties rondom het werkgebied ook zeker onderdeel van het vak.

Aannemers nemen al veel maatregelen om te zorgen voor veiligheid op de bouwplaats. Maartje, onze omgevingsmanager, laat hieronder zien op welke 4 manieren zij haar bijdrage levert aan veiligheid op en rondom de bouwplaats.

  1. Zorg van tevoren voor een goed veiligheidsplan!
  • Door middel van een omgevingsscan kun je als omgevingsmanager de veiligheidsmaatregelen die in het projectgebied belangrijk zijn bepalen. Op deze manier weet je welke stakeholders meegenomen moeten worden in de communicatie en welke situaties extra aandacht kunnen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kinderen, ouderen of gevaarlijke verkeersomstandigheden.
  • Vervolgens is het tijd om de maatregelen op te stellen. Denk naast praktische maatregelen om ongelukken te voorkomen bijvoorbeeld ook aan ideeën om vandalisme tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan open bouwhekken, beveiligingscamera’s, duidelijke afbakening en goede verlichting. Dit helpt ook om een gevoel van veiligheid rondom de bouwplaats te creëren.
  • Zorg voor een goede evaluatie van de veiligheidsmaatregelen, zodat het de volgende keer nóg beter kan. Denk aan een evaluatiesessie met medewerkers en het verspreiden van een enquête onder bewoners.
  1. Bewustwording is de eerste stap naar verandering
  • Als omgevingsmanager is het belangrijk om altijd te checken of de communicatie richting de omgeving volledig is. Als de omgeving zich bewust is van de veiligheidsrisico’s en waarom bepaalde maatregelen worden genomen, dan is hiervoor vaak meer begrip. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verspreiden van bewonersbrieven, persoonlijke gesprekken en natuurlijk communicatie via onze Omgevingsapps!
  • Voordat de werkzaamheden plaatsvinden is het belangrijk om een verkeersplan op te stellen met duidelijke omleidingen. Op deze manier kan de omgeving het werkgebied op een veilige manier passeren.
  • Zit er een school in het werkgebied? Op een van mijn projecten heb ik een veiligheidsles georganiseerd voor de kinderen van de school. Naast dat de kinderen het erg leuk vonden om eens in zo’n grote vrachtwagen te zitten, creëer je hierdoor ook bewustzijn onder de kinderen over het gevaar van de dode hoek en groot bouwmaterieel. Wij hebben de kinderen op dit project daarnaast op een speelse manier, met behulp van gekleurde voetstapjes op het trottoir, duidelijk gemaakt hoe ze tijdens de werkzaamheden naar school en naar huis kunnen komen.
  • Communiceer met behulp van hinderkaarten met betrokken instanties, zoals nood- en hulpdiensten en afvalophaaldiensten. Zo weten hulpdiensten in noodsituaties hoe woningen te bereiken zijn en zorgen we dat de hygiëne in de omgeving wordt gewaarborgd.

 

  1. Creëer bewustzijn bij de medewerkers op bouwplaats
  • Plan voorafgaand aan de werkzaamheden een sessie met de medewerkers om het bewustzijn op de bouwplaats te vergroten. Tijdens deze sessie kunnen ideeën worden gedeeld en uitgewisseld.
  • Veilig, toegankelijk en volledig. Veiligheid op de bouwplaats is topprioriteit. Werkgevers zijn continu op zoek om de werkomgeving van medewerkers veiliger te maken. De Veiligheidsapp is dé smartphone app die hierin faciliteert. Medewerkers doen gemakkelijk ter plekke melding van onveilige situaties, volgen Toolboxen, vullen via de app inspectieformulieren in en voeren LMRA’s (Laatste Minuut Risico Analyse) uit. Alle informatie die met veiligheid te maken heeft, is vindbaar op één plek. Naast dat de Veiligheidsapp het veiligheidsbewustzijn onder de medewerkers vergroot, biedt de Veiligheidsapp ook het inzicht om te blijven verbeteren op het gebied van veiligheid.

 

  1. Begin bij jezelf!
  • Begin bij jezelf door te denken aan je Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’S). Op die manier stimuleer je de omgeving om bewust om te gaan met veiligheid.
  • Zie je dat een afzetting van het werkvak scheef staat? Neem het heft in eigen handen en zet hem recht. Door zulke situaties op te pakken spoor je de omgeving aan om dit ook te doen.

Meer interessante blogs

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

ITC Groep onboarding door de ogen van Saar

Op de eerste dag bij ITC Groep startte direct het onboardingsprogramma. Deze bestond uit een interne training ‘EMVI Basics’. Daarna had ik steeds elke week contactmomenten met Rosa en Jillian waarin ik vragen kon stellen en we mijn ervaringen bespraken. Ik vond dit...

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Wij maken een kunstwerk van je EMVI-plan

Blog: Onze designafdeling is elke dag druk bezig met het opmaken en ontwerpen van alles wat je maar kunt vormgeven in de bouwwereld. Dit doen zij voor zowel tenders (EMVI-plannen, faseringsbijlages, planningen en processen) als de realisatie (bouwhekdoeken, bouwborden...

Wil jij meer informatie?