Blog:

3 bouwstenen om een bouwteamtender te winnen.


Gezellig samen knuffelen, urenlang overleggen, zweverig gedoe. Een bouwteam tender is maar weinig concreet. Je schrijft wat over je visie en vooral dat je alles samen gaat overleggen in het bouwteam. Zeker niet concreet worden! Maar winnen wil je wel!

Inmiddels ben ik 36 bouwteamtenders verder en wat denk je? Niets hiervan is waar. Behalve dat we de tender graag winnen! Maar hoe win je nu een bouwteamtender? In deze blog geef ik je drie bouwstenen:

1) Bouwteamindeling: In de bouwteamfase wil je keuzes maken om tot een goed ontwerp te komen. Met een groot team lukt dat niet. Daarom is het handig dat je de teamleden onderverdeeld in groepen. Je hebt een kernteam en daar omheen een flexibele schil. Die schil richt je in met bijvoorbeeld werkgroepen, kostentafel, stuurgroep, kernteam plus, projectmanagement en adviseurs zoals een bouwteamcoach en een omgevingsmanager. Het is even puzzelen zo’n indeling. Maak het inzichtelijk met een plaatje.

2) Planning: Een planning geeft een goed beeld van eventuele knelpunten of raakvlakken. Maak daarom een planning van de bouwteamfase waarin je uitlegt hoe je tot een gedragen Uitvoeringsontwerp (UO) komt. Voor de realisatiefase maak je een planning op hoofdlijnen. En? Waar zit de uitdaging? Daar kan je dan een concrete oplossing voor aanbieden in het plan!

3) Raming: Je maakt een raming van de bouwteam- en realisatiefase. En nu hoor ik je al denken ‘dat kan helemaal niet!’ Want hoe kan je ramen op een SO? Het kan! Je maakt een inschatting of het budget haalbaar is. Is er ruimte voor duurzame kansen of moet je denken aan optimalisaties? Want hoe beheers je nu een budget als je geen idee hebt of het gaat passen? Ramen dus!

Deze drie bouwstenen zijn de fundering van je bouwteam. Op basis hiervan bouw je je plan op. Tips om te schrijven, vertel ik je in deel twee.

Meer interessante blogs

Eerste jaar Rens

Eerste jaar Rens

Blog:Eerste jaar Rens Hoe is jouw eerste periode bij ITC bevallen? Erg goed, het eerste (bijna) jaar is werkelijk voorbijgevlogen. Al vanaf het begin heb ik zelfstandig als omgevingsmanager op een aantal projecten meegedraaid en werd ik in het diepe gegooid. Toch kon...

Joleen terug van weggeweest

Joleen terug van weggeweest

Blog: Joleen terug van weggeweest Na jaren de omgeving gemanaged  te hebben in Nederland, ging Joleen het afgelopen halfjaar haar dromen achterna en vertrok naar Spanje. Wij denken bij ITC Groep graag mee bij het verwezenlijken van dit soort plannen. In deze blog lees...

Wil jij meer informatie?