Blog:

3 bouwstenen om een bouwteamtender te winnen.


Gezellig samen knuffelen, urenlang overleggen, zweverig gedoe. Een bouwteam tender is maar weinig concreet. Je schrijft wat over je visie en vooral dat je alles samen gaat overleggen in het bouwteam. Zeker niet concreet worden! Maar winnen wil je wel!

Inmiddels ben ik 36 bouwteamtenders verder en wat denk je? Niets hiervan is waar. Behalve dat we de tender graag winnen! Maar hoe win je nu een bouwteamtender? In deze blog geef ik je drie bouwstenen:

1) Bouwteamindeling: In de bouwteamfase wil je keuzes maken om tot een goed ontwerp te komen. Met een groot team lukt dat niet. Daarom is het handig dat je de teamleden onderverdeeld in groepen. Je hebt een kernteam en daar omheen een flexibele schil. Die schil richt je in met bijvoorbeeld werkgroepen, kostentafel, stuurgroep, kernteam plus, projectmanagement en adviseurs zoals een bouwteamcoach en een omgevingsmanager. Het is even puzzelen zo’n indeling. Maak het inzichtelijk met een plaatje.

2) Planning: Een planning geeft een goed beeld van eventuele knelpunten of raakvlakken. Maak daarom een planning van de bouwteamfase waarin je uitlegt hoe je tot een gedragen Uitvoeringsontwerp (UO) komt. Voor de realisatiefase maak je een planning op hoofdlijnen. En? Waar zit de uitdaging? Daar kan je dan een concrete oplossing voor aanbieden in het plan!

3) Raming: Je maakt een raming van de bouwteam- en realisatiefase. En nu hoor ik je al denken ‘dat kan helemaal niet!’ Want hoe kan je ramen op een SO? Het kan! Je maakt een inschatting of het budget haalbaar is. Is er ruimte voor duurzame kansen of moet je denken aan optimalisaties? Want hoe beheers je nu een budget als je geen idee hebt of het gaat passen? Ramen dus!

Deze drie bouwstenen zijn de fundering van je bouwteam. Op basis hiervan bouw je je plan op. Tips om te schrijven, vertel ik je in deel twee.

Meer interessante blogs

3 tips om je project te verifiëren en valideren

3 tips om je project te verifiëren en valideren

Blog: Hoe voldoe ik als aannemer aan alle eisen en verwachtingen van de opdrachtgever? Aannemers hebben vandaag de dag veel verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de contractvorm ligt onder andere de ontwerpverantwoordelijkheid en de bewijslast bij de opdrachtnemer....

De Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder

Blog: Veel aannemers zijn er mee bezig: De Safety Culture Ladder, vroeger bekend als De Veiligheidsladder. Deze veiligheidsnorm bestaat uit 5 treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn...

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Hoe schrijf je een goede bewonersbrief?

Blog:Met een informatiebrief stakeholders in je projectgebied informeren over de werkzaamheden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe schrijf je nu een écht goede informatiebrief voor omwonenden? Daar valt veel over te zeggen. In deze tips geven we vast...

Wil jij meer informatie?