10 jaar ITC Groep

Blog:

Tien jaar geleden wisten Thomas en Ron het zeker: EMVI heeft de toekomst. Dit blijkt inderdaad het geval, want dit jaar viert ITC Groep haar 10-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om samen terug te blikken.

Het ontstaan van ITC Groep

ITC Groep is in 2016 ontstaan vanuit een fusie tussen Inter Tender Consult en Advidus. Thomas heeft in 2013 Inter Tender Consult opgericht: “Ik schreef al EMVI-plannen, maar had altijd het idee dat het beter kon.” In deze tijd maakte EMVI een flinke opmars, en Thomas besloot in dit gat te springen. “Het doel van Inter Tender Consult was om winnende plannen te schrijven door aantrekkelijke en compacte teksten.”

Ron werkte in die periode bij Advidus. Hier lag de focus meer op technische kennis. Advidus hielp aannemers niet alleen in de tenderfase, maar ook tijdens de realisatie. Het bedrijf beschikte namelijk over een afdeling omgevingsmanagement. Klanten zagen hier steeds meer de waarde van in, wat zorgde voor een groeiende vraag in de markt. Omdat Inter Tender Consult en Advidus elkaar perfect aanvulden, besloten Thomas en Ron om de krachten te bundelen en te fuseren. Zo ontstond ITC Groep. 

Veranderingen in de markt

De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd, zowel in de markt als binnen het bedrijf. Het personeelsbestand van ITC Groep is flink gegroeid, naar een bedrijf met 35 mensen. Ron: “Wat ooit begon als een bedrijf van vrienden, is uitgegroeid naar een professioneel en volwassen bedrijf. De vriendencultuur is gelukkig wel gebleven.”

Ook de markt heeft een flinke professionaliseringsslag doorgemaakt. Aan het begin was het begrip EMVI nieuw en wisten aannemers er niet goed raad mee. Ron: “Wij snapten de bedoeling van EMVI, en stelden onszelf ten doel om aannemers hierin te begeleiden.” Door de professionaliseringsslag van de markt zijn de kwaliteitseisen steeds strenger geworden. Plannen moeten tegenwoordig ijzersterk zijn en perfect aansluiten bij de wensen van opdrachtgever om te kunnen winnen.

Een andere opvallende ontwikkeling in tenders is de rol die duurzaamheid/CO2-reductie speelt. Tegenwoordig zijn deze thema’s onderdeel van bijna elke uitvraag, terwijl dit enkele jaren geleden slechts sporadisch voorkwam. Dit is een uitdaging, maar zorgt er volgens Thomas ook voor dat aannemers en opdrachtgevers elkaar beter kunnen helpen. “Bouwen is meer dan steden op elkaar stapelen. Er is steeds meer aandacht voor de ‘zachte kant’, het samenwerken in de aanbesteding. Ik vind dit een mooie ontwikkeling.”